facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 2 jajka, usmażone jak na jajecznicę
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • ok. 100 g fileta z łososia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g liści sałat, takich jak rukola, listki groszku czepnego, rukiew wodna, szpinak
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba, stostowane

Jajka i pikantny łosoś na chlebie

Krok 1

W małej misce wymieszać ze sobą 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Obtoczyć umytego fileta łososia w tej mieszance przypraw.

Krok 2

Na średnim ogniu na ciężkiej, żeliwnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Umieścić na niej łososia (skórą do góry) i obsmażać z każdej strony przez około 3-4 minuty. Wyłączyć kuchenkę i przykryć na 5 minut.

Krok 3

Podawać na wierzchu stostowanego chleba, z sałatą skropioną oliwą, odrobiną soku cytryny oraz z jajkiem.

Wskazówka

Można wykończyć łososia, polewając go wybranym przez siebie sosem. W przypadku diety keto, należy zamienić chleb na jajka i łososia, by zwiększyć ilość tłuszczów oraz zmniejszyć ilość węglowodanów.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube