Jajka i pikantny łosoś na chlebie
Krok 1
W małej misce wymieszać ze sobą 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Obtoczyć umytego fileta łososia w tej mieszance przypraw.
Krok 2
Na średnim ogniu na ciężkiej, żeliwnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Umieścić na niej łososia (skórą do góry) i obsmażać z każdej strony przez około 3-4 minuty. Wyłączyć kuchenkę i przykryć na 5 minut.
Krok 3
Podawać na wierzchu stostowanego chleba, z sałatą skropioną oliwą, odrobiną soku cytryny oraz z jajkiem.
Wskazówka
Można wykończyć łososia, polewając go wybranym przez siebie sosem. W przypadku diety keto, należy zamienić chleb na jajka i łososia, by zwiększyć ilość tłuszczów oraz zmniejszyć ilość węglowodanów.