facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto

  • 450 g mąki tortowej
  • 200 g margaryny miękkiej
  • 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 115 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g sera pleśniowego np. niebieski lazur
  • 20 g mielonych orzechów włoskich

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sezam
  • mąka (do podsypywania ciasta)

 

Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami

Krok 1

Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 2

Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.

Krok 4

Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.

Krok 5

Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

 

 

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube