Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami

wydrukuj przepis

Lista składników

ciasto:
450 g mąki tortowej
200 g margaryny miękkiej
2 duże jaja w temperaturze pokojowej
115 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli

nadzienie:
ok. 50 g gorzkiej czekolady
100 g sera pleśniowego np. niebieski lazur
20 g mielonych orzechów włoskich

Wykonanie

Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.

Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.

Na trójkąty nakładamy farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Dodatkowo potrzebujesz

1 jajko, 2 łyżki mleka, sezam, mąka do podsypywania ciasta