- 500 g łopatki wołowej
- olej
- 3 szalotki
- 3 marchewki
- 100 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- boczek pieczony
- butelka czerwonego wina wytrawnego
Puree z selera
- 1 świeży seler
- 1 łyżka masła
- świeża pietruszka
- mleko 3,2 500 ml
- śmietana 36% 200 ml
- sól, pieprz
Puree z selera
Krok 1
Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.
Krok 2
Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.
Krok 3
Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
Krok 4
Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.
Krok 5
Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gulaszem.