wydrukuj przepis
Lista składników

500 g łopatki wołowej
3 marchewki
100 g pieczarek
2 papryki czerwone
Boczek pieczony
Butelka czerwonego wina wytrawnego
Świeża pietruszka
Mleko 3,2 500 ml
3 szalotki
Śmietana 36% 200 ml

Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem

Wykonanie

  1. Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.
  2. Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.
  3. Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
  4. Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.
  5. Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać razem z gulaszem.