wydrukuj przepis
Lista składników
  • 500 g łopatki wołowej
  • olej
  • 3 szalotki
  • 3 marchewki
  • 100 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • boczek pieczony
  • butelka czerwonego wina wytrawnego

Puree z selera

  • 1 świeży seler
  • 1 łyżka masła
  • świeża pietruszka
  • mleko 3,2 500 ml
  • śmietana 36% 200 ml
  • sól, pieprz

Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem

Krok 1

Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.

Krok 2

Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.

Krok 3

Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.

Krok 4

Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.

Krok 5

Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gulaszem.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach