wydrukuj przepis
Lista składników

400 g karkówki wieprzowej
500 ml jasnego piwa
200 ml jasnego sosu sojowego
200 g cukru
1 limonka
sezam
patyczki do szaszłyków
duża młoda cebulka dymka

Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa

Wykonanie

  1. Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
  2. Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).
  3. Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.
  4. Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
  5. Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.
  6. Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem!