facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników

Pasta hummusowa

  • 1 opakowanie gotowego hummusu lub ½ opakowania ciecierzycy
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki pasty Tahini
  • sól

Roladki 

  • 6 plastrów boczku
  • 12 śliwek suszonych
  • 4 gałązki tymianki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu lipowego

Dodatkowo

  • 2 garście nachosów

Przekąska do piwa

Krok 1

W przypadku suszonej ciecierzycy przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę dodając stopniowo ciepłą wodę. Dodać pastę tahini, sok z cytryny oraz doprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.

Krok 2

Zawinąć w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrobić ze wszystkimi plasterkami boczku. Posypać całość tymiankiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i obsmażyć zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skropić miodem.

Krok 3

Wyłożyć humus do miski tworząc w środku małe zagłębienie, skropić całość oliwą, ułożyć zawiniątka z boczku. Podawać z nachosami.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube