Śniadaniowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i marchewką
Porcje: 4
Temperatura piekarnika: 175°C
Czas pieczenia: 15-18 minut
Krok 1
Rozgrzać piekarnik i wyłóżyć blachę papierem do pieczenia.
Krok 2
Zblendować 120 g płatków owsianych górskich, w celu uzyskania 100 g mąki owsianej.
Krok 3
Wymieszać razem: mąkę owsianą, płatki owsiane górskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Tak przygotowane składniki wmieszać w ugotowaną białą komosę ryżową i marchewkę.
Krok 4
W misce, połączyć nasiona chia z ciepłą wodą i pozostawić do zagęszczenia na około 5 minut.
Krok 5
W innym naczeniu wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy i masło migdałowe. Następnie dodać mieszankę nasion chia z wodą.
Krok 6
Całość wlać do mieszanki owsianej z marchewką i wymieszać. Po połączeniu się składników dodać ulubione orzechy, żurawinę i wszystko razem połączyć.
Krok 7
Rozkładać łyżką ciasto na blasze do pieczenia, tak aby powstały ciasteczka i piec, aż się lekko zarumienią.
Smacznego!