wydrukuj przepis
Lista składników
  • 100 g mąki owsianej (z ok. 120 g płatków owsianych górskich)
  • 100 g płatki owsiane górskie
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli (zalecana: sól morska)
  • 60 g białej komosy ryżowej, ugotowanej
  • 50 g marchwi, drobno startej
  • 2 łyżki stołowe nasion chia + 5 łyżek stołowych ciepłej wody
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 120 ml syropu klonowego
  • 120 g masła migdałowego
  • 75 g ulubionych orzechów (np. orzechów włoskich)
  • 75 g suszonej żurawiny

Śniadaniowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i marchewką

Porcje: 4

Temperatura piekarnika: 175°C

Czas pieczenia: 15-18 minut

 

Krok 1

Rozgrzać piekarnik i wyłóżyć blachę papierem do pieczenia.

Krok 2

Zblendować 120 g płatków owsianych górskich, w celu uzyskania 100 g mąki owsianej.

Krok 3

Wymieszać razem: mąkę owsianą, płatki owsiane górskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Tak przygotowane składniki wmieszać w ugotowaną białą komosę ryżową i marchewkę.

Krok 4

W misce, połączyć nasiona chia z ciepłą wodą i pozostawić do zagęszczenia na około 5 minut.

Krok 5

W innym naczeniu wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy i masło migdałowe. Następnie dodać mieszankę nasion chia z wodą.

Krok 6

Całość wlać do mieszanki owsianej z marchewką i wymieszać. Po połączeniu się składników dodać ulubione orzechy, żurawinę i wszystko razem połączyć.

Krok 7

Rozkładać łyżką ciasto na blasze do pieczenia, tak aby powstały ciasteczka i piec, aż się lekko zarumienią.

 

Smacznego!

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn