- 1 zmielonego twarogu
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 250 g masła
- 5 żółtek jaj
- rodzynki
- migdały
- orzechy włoskie
- suszone morele
- daktyle
- skórka pomarańczy
- kieliszek rumu
Krok 1
Twaróg zmielić dwa razy, rodzynki namoczyć w rumie, a pozostałe bakalie posiekać.
Krok 2
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym dodając stopniowo żółtka. Wymieszać masę z twarogiem, dodać bakalie i odsączone rodzynki.
Krok 3
Duże sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć masę serowa i zawinąć brzegi gazy. Przykryć talerzem i obciążyć kamieniem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
Gotową paschę przewróć na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować świątecznie.