- 400 g ciecierzycy (1 puszka)
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kuminu
- sól do smaku
- warzywa do maczania w hummusie
Krok 1:
Odcedzić ciecierzycę (zalewę pozostawić w innym naczyniu).
Krok 2:
Wsypać do robota kuchennego ciecierzycę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę i wraz z kuminem dodać do gotowej masy.
Krok 3:
Zalewę z ciecierzycy dolewać do masy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać pozostały sok z cytryny i przyprawić solą do smaku.
Krok 4:
Hummus najlepiej smakuje z ulubionymi warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy) pokrojonymi w słupki.