facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 400 g ciecierzycy (1 puszka)
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • sól do smaku
  • warzywa do maczania w hummusie

Hummus

Krok 1:

Odcedzić ciecierzycę (zalewę pozostawić w innym naczyniu).

Krok 2:

Wsypać do robota kuchennego ciecierzycę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę i wraz z kuminem dodać do gotowej masy.

Krok 3:

Zalewę z ciecierzycy dolewać do masy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać pozostały sok z cytryny i przyprawić solą do smaku.

Krok 4:

Hummus najlepiej smakuje z ulubionymi warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy) pokrojonymi w słupki.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube