facebook - skrypt piksela
PRZEPIS ZE SMAKIEM Co jest potrzebne?

25 dag mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
5 dag cukru
1/3 szklanki oleju
3 dag drożdży
2 żółtka
puszka masy makowej

Jak to zrobić?

Pokruszone drożdże zalej ciepłym mlekiem. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej. Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj. Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło. Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż masę makową i rozprowadź. Zwiń całość w roladę i pokrój ją na grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piecz ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudź i odłóż w chłodne miejsce. Możesz polać je lukrem.

Rady i porady

Wytnij z upieczonego na blasze piernika trójkąty. Potnij słomki na kilka części i wbij w ostudzone trójkąty. Choineczki udekoruj lukrem przypominającym śnieg i dodaj ulubione piernikowe dekoracje.

PRZEPIS ZE SMAKIEM Co jest potrzebne?

10 płatów śledziowych
6 cebul
5 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
300 ml oleju
3 łyżki octu winnego
2 łyżeczki cukru pudru

Jak to zrobić?

Cebule obierz i pokrój w cienkie talarki. Przełóż do miski i wymieszaj z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem. Śledzie wypłucz i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój w kawałki i wymieszaj z cebulą. Śledzia z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim włóż do słoika i dopełnij olejem. Odstaw na 48 godzin do lodówki, a potem możesz się już zajadać!

ZOBACZ ŚWIĄTECZNY KATALOG
Sprawdź nasze ŚWIĄTECZNE promocje!