facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 500 g gnocchi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 50 g słodkiej kukurydzy
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 15 gramów płatków drożdżowych
  • 5 gramów świeżej bazylii, posiekanej
  • wegańska śmietana
  • sól i pieprz do smaku

Wegańskie gnocchi z letnimi warzywami

Krok 1

Ugotować gnocchi zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedzić i odłożyć na bok.

Krok 2

Umieścić patelnię na średnim ogniu i podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę i smażyć przez 2 do 3 minut lub do lekkiego zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.

Krok 3

Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cukinię, czerwoną i żółtą paprykę oraz kukurydzę przez 5-7 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przekroić pomidorki koktajlowe na pół i dodać je na patelnię. Dusić przez dwie do trzech minut lub do momentu, aż pomidory zmiękną.

Krok 4

Wymieszać płatki drożdżowe z wegańską śmietaną, przelać na patelnię. Dusić warzywa z sosem przez 2 – 3 minuty do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 5

Wrzucić ugotowane gnocchi na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube