Klasyczne wolno gotowane Ossobuco z remuladą

Krok 1

Posiekać cebulę, pokroić łodygi selera na małe kawałki, a marchewkę na małe kostki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć warzywa. Następnie dodać oregano, tymianek i liść laurowy.

Krok 2

Doprawić golonki odrobiną soli i pieprzu. Otoczyć je w mące (nadmiar mąki należy strzepać). Smażyć golonki na patelni na gorącej oliwie z oliwek z łyżką masła, aż będą ładnie brązowe.

Krok 3

Dodać przecier pomidorowy do warzyw i smażyć przez chwilę. Następnie dolać do warzyw wino, doprowadzić do wrzenia, a później dodać pomidory z puszki i bulion.

Krok 4

Przełożyć golonki cielęce (wraz z sosem ze smażenia) z patelni do smażonych warzyw i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 do 2 godzin. Co jakiś czas sprawdzać, czy wokół golonek jest jeszcze wystarczająco dużo sosu. Około połowa golonek powinna być w sosie. Mięso gotować do miękkości, aż zacznie odchodzić od kości.

Krok 5

Przygotować remuladę – posiekać drobno pietruszkę, około 3 łyżek. Wyszorować cytrynę i zetrzeć skórkę. Drobno posiekać anchois. Obrać czosnek i posiekać go tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać razem składniki i podawać z ossobuco.

 

*szczególnie pyszne ze spaghetti

*Jeśli chcesz, aby golenie były ładnie ukształtowane po ugotowaniu, zawiąż wokół nich sznurek przed gotowaniem.

Grillowana dorada ze szparagami i pomidorami oraz włoskimi ziołami

Krok 1

Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.

Krok 2

Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.

Krok 3

Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.

 

*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.

Grillowany stek z polędwicy i włoski gulasz warzywny

Krok 1

Drobno posiekać seler i 2 ząbki czosnku. Pokroić bakłażana, cukinię i paprykę na średniej wielkości kawałki, a cebulę na kliny. Usunąć liście z tymianku, zachowując kilka gałązek do dekoracji i grillowania steku.

Krok 2

Przez kilka minut smażyć delikatnie na oleju seler z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut mieszając.

Krok 3

Dodać ocet winny i puszkę pomidorów. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 30 minut. Dodać następie kapary i oliwki i dusić jeszcze przez chwilę, a na koniec udekorować tymiankiem.

Krok 4

Rozgrzać patelnię grillową. Obrać i posiekać lub zmiażdżyć pozostały czosnek. Posypać steki posiekanym tymiankiem.

Krok 5

Grillować steki z polędwicy z czosnkiem na gorącej patelni grillowej po obu stronach przez kilka minut. W zależności od tego jaki poziom wysmażenia ma mieć mięso:

Rare – 1,5 do 2 min z każdej strony

Medium rare – 2 do 3 min z każdej strony

Medium – 3 do 4 min z każdej strony

Medium well – 5 do 6 min z każdej strony

Well done – 7 do 8 min z każdej strony

Po usmażeniu posypać mięso solą morską (płatkami) i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Cytrynowe marynowane udka z kurczaka z pomidorami, oliwkami i oregano

Krok 1

Marynata: Wyszorować cytrynę, drobno zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok ze skórką z cytryny, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę drobno posiekanego oregano i czosnku i doprawić czarnym pieprzem.

Krok 2

Udka kurczaka (skórą do góry) umieścić w marynacie na ok. 2 godziny i trzymać pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Krok 3

Po 2 godzinach wyjąć udka z lodówki, zetrzeć nadmiar marynaty i smażyć najpierw od strony skóry. Smażyć tak długo, aż będą chrupiące. Następnie umieścić je na tacy do pieczenia i ułożyć wokół nich pomidory pokrojone na ćwiartki i oliwki.

Krok 4

Skropić oliwą z oliwek i posypać oregano, solą i pieprzem. Piec udka w piekarniku przez około 15 do 20 minut, aż zostaną ugotowane, a pomidory będą miękkie. Udekorować świeżym oregano.

 

*Danie dobrze smakuje z młodymi ziemniakami zapiekanymi w skórce z cytryną, czosnkiem i rozmarynem.

Lasagne

Porcje: 8

Temperatura piekarnika: 200°C

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

 

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Krok 2

Makaron lasagne ugotować w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 3

Odcedzić makaron i skropić odrobiną oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejeniu się makaronu.

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć mieloną wołowinę, do czasu aż nie będzie już różowa i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie dodać do niej czosnek, oregano i wszystko razem połączyć.

Krok 5

Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Krok 6

150 g parmezanu i pietruszkę wrzucić do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.

Krok 7

W dużym naczyniu żaroodpornym rozłożyć cienką warstwę sosu mięsnego, dodać pojedynczą warstwę płatów lasagne i pojedynczą warstwę mozzarelli, a następnie powtórzyć nakładanie warstw. Na ostatnią warstwę płatów lasagne dodać pozostały sos mięsny, parmezan i mozzarellę.

Krok 8

Przykryć folią i piec przez 15 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec danie bez przykrycia przez 18 do 20 minut.

Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym

Krok 1

Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.

Krok 2

Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.

Krok 3

Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.

Krok 4

Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć

Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Krok 1

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Pozostawić do wystudzenia.

Krok 2

Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle, przyprawiając solą i pieprzem.

Krok 3

Filety z piersi kurczaka doprawić przyprawą do mięsa, jeśli trzeba również solą, i usmażyć na patelni grillowej. Po ostudzeniu pokroić w kostkę.

Krok 4

Ogórki także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchew przecisnąć przez krajalnicę do warzyw.

Krok 5

Kołnierz wysokiej tortownicy wyłożonej papierem ustawić na płaskim talerzu. Układać warstwami: ziemniaki, ogórki, pieczarki, kurczak, marchew. Na koniec wyłożyć warstwę majonezu i posypać serem. Delikatnie ściągnąć tortownicę oraz papier.

Krok 6

Sałatkę udekorować marynowanymi pieczarkami, natką pietruszki i listkami bazylii.

Sałatkę można podać w szklanym naczyniu. Będzie się prezentować równie okazale jak na zdjęciu.

Kabanosy w cieście

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 2

Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3

Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Krok 4

W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.

Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

Krok 1

Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.

Krok 2

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.

Krok 3

Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.

Krok 4

Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.

Krok 5

W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.

Kapusta z grzybami i śliwkami

Krok 1

Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.

Krok 2

Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.

Krok 4

Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.

Krok 5

Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.

Krok 6

Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Lekka carbonara z wędzoną makrelą

Krok 1

Cukinię posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać posiekane mięso z makreli i delikatnie podsmażyć.

Krok 2

Masę wystudzić i dodać do roztrzepanych jajek. Dokładnie wymieszać.

Krok 3

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i dodać do masy jajecznej.

Krok 4

Energicznie wymieszać, jajka zetną się pod wpływem temperatury makaronu.

Krok 5

Obficie doprawić świeżym pieprzem.

Ostrygi z tajskim dressingiem

Krok 1

Do rondelka wlać ½ szklanki wody, dodać cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir.

Krok 2

Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodać sok z limonki i sos rybny.

Krok 3

Same ostrygi należy przygotować tuż przed podaniem. Otwarte muszle ukłożyć na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypać odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec  skropić ½ łyżki dressingu.

 

Warto wiedzieć

Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W Europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem.

Zapiekany kalafior z beszamelem

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 2

Obrać kalafiora z liści, umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika na 20 minut.

Krok 3

W tym czasie do rondla wrzucić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę i wymieszać drewnianą szpatułką, aby powstała kleista kula. Następnie ustawić na średni płomień i wlewać stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Można użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu znikną grudki.

Krok 4

Beszamel należy doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąble zdjąć rondel z ognia. Doprawić sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Krok 5

W mikserze zmiksować wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.

Krok 6

Wyjąć kalafiora z piekarnika, posmarować obficie beszamelem i posypać chrupiącą posypką orzechową. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać kalafiora przez 15-20 minut.

Krok 7

Kalafiora można podawać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.

Warto wiedzieć

  • Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje duże lepiej.
  • Nadmiar beszamelu możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić
  • Do przygotowania idealnego beszamelu używaj zimnego mleka prosto z lodówki

Bułeczki z mięsem na parze

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 50°C.

Krok 2

Wymieszać drożdże z cukrem wlać kilka łyżek wody i mieszać, aż się rozpuszczą. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wlewać stopniowo wodę mieszając ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Można dodać odrobinę więcej mąki obsypując nią dłonie. Uformować z ciasta kulę i odstawić do piekarnika na 30 minut.

Krok 3

W tym czasie do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Doprawić sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszać.  Na koniec opcjonalnie można dodać posiekane chili. Do farszu wbić jajko i wymieszać.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie i nałożyć porcję farszu, następnie zakleić.

Krok 5

Włożyć bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub położyć na wkładzie do gotowania na parze.

Krok 6

Bułeczki gotować na parze przez 10 minut.

Krok 7

Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Można posypać je sezamem, pozostałą kolendrą i podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Makaron jajeczny z klopsikami

Krok 1

Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzucić na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędzie się z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.

Krok 2

Zagotować wrzątek i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.

Krok 3

Na patelnię przełożyć mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażać przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.

Krok 4

Dodać posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 5

Wlać ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlać śmietanę, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.

Krok 6

Przełożyć od razu na patelnię ugotowany makaron.

Warto wiedzieć

  • Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje.
  • Do sosu możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu. To ona naturalnie zagęści Twój sos.

Mousaka

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.

Krok 2

Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.

Krok 3

Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.

Krok 4

Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.

Krok 5

Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 6

Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.

Krok 7

Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 8

Gotowym beszamelem polać zapiekankę.

Krok 9

Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.

Odświeżająca sałatka makaronowa

Krok 1

Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Krok 2

Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.

Krok 3

Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.

Krok 4

Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.

Krok 5

Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Krok 1

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.

Krok 2

Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.

Krok 4

Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.

Krok 5

Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.

Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Krok 1

Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.

Krok 2

Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.

Krok 3

Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.

Krok 4

Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.

Frytki jaglane

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Całość przełożyć do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć masę do dna. Całość pozostawić na 1-2 h.

Krok 4

Za pomocą papieru do pieczenia przełożyć stężałą masę na deskę do krojenia. Kroić na niewielkie kawałki wielkości frytek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 15 min.

Placki cukiniowo-marchwiowe

Krok 1

Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 2

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.

Krok 3

Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.

Hiszpańska tortilla

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w ok. centymetrową kostkę i ugotować w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.

Krok 2

Jajka wbić do miski i lekko ubijać, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 4

Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić całość solą oraz pieprzem.

Krok 5

Ugotowane ziemniaki odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać z warzywami i podsmażać przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.

Krok 6

Wlać na patelnię roztrzepane jajka, wymieszać, posypać serem i podsmażać przez kilka kolejnych minut. Następnie włożyć patelnię do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.

Krok 7

Tortille można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pieczony camembert

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.

Krok 2

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wlać do rondla olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód i dusić całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Camemberty lekko naciąć w kratkę, wcisnąć po jednym rozgniecionym czosnku, włożyć igły rozmarynu, zetrzeć skórkę cytrynową. Przełożyć ser na pergamin lub pozostawić w opakowaniu jeśli jest z drewienek i włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.

Krok 4

Bagietkę pokroić pod ukosem na 1 cm grzanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące. Upieczone, płynne camemberty podawać z marmoladą cebulową i grzankami.

Zupa krem z zielonego groszku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.

Krok 2

W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni  na rumiany kolor.

Krok 3

Do groszku dodać śmietankę.

Krok 4

Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.

Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem

Krok 1

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do kielicha blendera i miksować, by połączyły się w całość.

Krok 2

Powstałą masę wylać partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażyć okrągłe placki.

Krok 3

Migdały zalać ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucić do blendera odsączone migdały i zmiksować je z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.

Krok 4

Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać cebulę dymkę. Wymieszać wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć w rulon, lub złożyć w trójkąty. Podawać z sosem balsamicznym.

Sałata Cezar

Krok 1

Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.

Krok 2

Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.

Krok 5

Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!

Krok 6

Grzanki wrzucić od razu do sałaty.

Krok 7

Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.

Pieczona szynka w syropie klonowym

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Szynkę naciąć delikatnie w kratkę, natrzeć oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanki, ułożyć wokół ziemniaków skropionych oliwą i doprawionych solą oraz pieprzem. Zawinąć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.

Krok 3

W tym czasie wymieszać chrzan z jabłkami. Doprawić sos solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 4

Po upływie godziny zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220°C stopni i zapiekać przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.

Krok 5

Po upieczeniu zawinąć szynkę w folię i odstawić na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.

Krok 6

Następnie szynkę pokroić na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawać szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.

Warto wiedzieć

Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn