Pasztet z żurawiną
Krok 1
Piersi kurczaka, boczek, obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, a po niej wątróbkę.
Krok 3
Bułki namoczyć w wodzie, a potem odcisnąć.
Krok 4
Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, wątróbkę i bułkę zmielić na sitku o drobnych oczkach, wbić jaja, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodać suszoną żurawinę, dokładnie wymieszać.
Krok 5
Pasztet przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.
Pierś indyka pieczona w czosnku i ziołach
Krok 1
Zioła wymieszać z oliwą i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Pierś natrzeć powstałą marynatą i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Wyjąć pierś z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 90 minut.
Podawać pokrojoną w plastry, udekorowaną gałązkami rozmarynu.
Wegańskie curry kokosowe
Krok 1
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i podsmażać na niej wszystkie warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać 1 łyżkę żółtej pasty curry, 2 łyżeczki curry w proszku i rozgniecioną trawę cytrynową. Smażyć techniką stir-fry przez kilka minut, a następnie dodać soczewicę, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
Krok 3
Podawać wegańskie curry kokosowe z ryżem. Udekorować świeżą kolendrą.
Wskazówka
Żeby to danie nie było wegańskie, można dodać ugotowanego kurczaka do przepisu lub dowolne inne ugotowane mięso.
Pita z serkiem śmietankowym i domową sałatką
Krok 1
Przekroić chlebek pita tak, aby można było go wypełnić składnikami i posmarować serkiem śmietankowym. Wypełnić wnętrze chlebka rukolą i sałatą. Dodać pokrojone pomidorki oraz kawałki ogórka.
Małe serowe burgery
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180° C.
Krok 2
W misce zmieszać posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone, musztardę i jajko. Podzielić powstałą masę na 8 równych części. Do środka każdej części włożyć kawałek sera, a następnie zwinąć w kulkę i rozpłaszczyć tak, aby powstały kotleciki.
Krok 3
Wyłożyć wszystkie kotleciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub innym olejem.
Krok 4
Włożyć kotleciki do piekarnika. Wyjąć po 10-15 minutach lub w momencie, gdy będą w pełni upieczone. Na spód przekrojonej bułeczki pełnoziarnistej położyć sałatę, pomidora oraz przygotowany wcześniej kotlecik, a całość nakryć górną częścią bułeczki.
Szybki i prosty zielony makaron awokado
Krok 1
Ugotować i odcedzić makaron. Kiedy makaron będzie się gotował, przygotować sos awokado. W misce umieścić miąższ awokado i rozgnieść przy użyciu widelca, do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 2
Do rozgniecionego awokado dodać 1-2 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę oliwy, liście bazylii, imbir i czosnek. Wymieszać do połączenia składników, używając szpatułki lub rąk. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.
Krok 3
Ugotowany makaron przenieść do garnka, a następnie dodać przygotowany sos i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i wymieszać. Całość posypać sezamem (opcjonalnie).
Frittata z cukinią, groszkiem i pesto
Krok 1
Zagotować pokrojone plasterki ziemniaka we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
Krok 2
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Dodać czosnek i cebulę i zaczekać, aż zmiękną. Dodać plasterki cukinii, doprawić i przysmażać aż lekko zbrązowieją i zmiękną, przez około 5 minut. Dodać odcedzone plasterki ziemniaka oraz groszek.
Krok 3
W małej misce zmieszać razem pesto i jajka, doprawić odrobiną pieprzu i soli, a następnie wlać na patelnię. Gotować aż krawędzie się zetną, przez mniej więcej 5 minut, obracając patelnię dookoła. Posypać serem i gotować dalej, aż całość masy jajecznej się zetnie, a jej wierzch będzie złoty, przez ok. 5 minut.
Wegańskie curry kokosowe
Krok 1
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć wszystkie warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać żółtą pastę curry, curry w proszku i pokruszoną trawę cytrynową. Smażyć całość, mieszając przez kilka minut.
Krok 2
Na patelnie dorzucić soczewicę, wlać mleko kokosowe, syrop klonowy, wyciśnięty sok z cytryny i sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
Krok 3
Wegańskie curry kokosowe podawać z ryżem udekorowane świeżą kolendrą.
Stek z polędwicy
Krok 1
W małej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty ziołowej: suszoną bazylię, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek w proszku, oregano i olej. Umieścić steki z polędwicy w misce i doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Dodać marynatę do steków i upewnić się, że są równomiernie pokryte.
Krok 3
Rozgrzać patelnię lub patelnię grillową na średnim ogniu, a następnie rozpuścić na niej masło. Gdy masło się roztopi i będzie gorące, położyć steki na patelnię. Smażyć je przez około 3-4 minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone. Można pozostawić je dłużej jeśli efekt poziom wysmażenia ma być medium.
Krok 4
W czasie smażenia steków, w rondelku roztopić masło i podsmażyć odrobinę czosnku. Dwie minuty przed końcem smażenia steków – polać je z każdej strony roztopionym masłem czosnkowym – najlepiej, użyć do tego pędzelka tak, aby rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni.
Kurczak chilli
Krok 1
Zmieszać pokrojoną pierś kurczaka ze wszystkimi składnikami marynaty.
Krok 2
Rozgrzać olej na patelni i dodać zamarynowane kawałki kurczaka.
Krok 3
Smażyć przez 5-7 minut, aż całość nabierze złotobrązowej barwy. Następnie odsączyć kurczaka z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4
W osobnej misce zmieszać czosnek, sos chili i sojowy oraz ocet. Powstały sos doprowadzić w rondelku do wrzenia. Dodać do niego upieczonego kurczaka i wymieszać wszystko dokładnie. Całość można udekorować nasionami sezamu oraz podawać z ryżem.
Sałata Cezar
Krok 1
Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
Krok 2
Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.
Krok 5
Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!
Krok 6
Grzanki wrzucić od razu do sałaty.
Krok 7
Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.
Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym
Krok 1
Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.
Krok 2
Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.
Krok 3
Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.
Krok 4
Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.
Warto wiedzieć
Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!
Szaszłyki z tofu i cukinią
Krok 1
Wymieszać sos sojowy z papryką wędzoną.
Krok 2
Pokroić tofu w kostkę i nasączyć we wcześniej przygotowanej mieszance (sosu sojowego z papryką). Odstawić do połączenia smaków.
Krok 3
Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę, a cebulę w plastry.
Krok 4
Na długie, szaszłykowe wykałaczki nadziewać na przemian warzywa i kostkę tofu, aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Szaszłyki włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut (200 °C), bądź grillować na ruszcie do uzyskania idealnego, złocistego koloru.
Krok 6
Sos hoisin wymieszać z sokiem z cytryny i sporą szczyptą pieprzu. Polać nim dokładnie przygotowane szaszłyki i podawać jeszcze ciepłe.
Mintaj pieczony w folii
Krok 1
Umyte filety posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
Folię aluminiową posmarować masłem, wyłożyć filety, nałożyć po pół łyżeczki masła na każdy, obłożyć plastrami cebuli i zawinąć w folię. Piec w piekarniku 20 – 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Udekorować posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi różyczkami brokuła.
Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą
Krok 1
Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
Krok 2
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
Krok 3
Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
Krok 4
Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
Krok 5
W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.
Wrap z tuńczykiem
Krok 1
Posiekać sałatę na cienkie paski, cebulę i paprykę w piórka, a ogórka, pomidora i awokado w dużą kostkę.
Krok 2
Odcedzić tuńczyka z puszki i przełożyć do miseczki.
Krok 3
Wymieszać tuńczyka z warzywami.
Krok 4
Podgrzać tortille. Następnie na sam środek nałożyć tuńczyka z warzywami. Opcjonalnie można polać całość sosem, przygotowanym z 2 łyżek jogurtu greckiego i 2 małych łyżeczek musztardy.
Krok 5
Zwinąć tortillę i przekroić na pół.
Kanapka z łososiem i pastą z awokado
Krok 1:
Rozdusić awokado widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rukolę.
Krok 2:
Posmarować pastą z awokado każdą kromkę chleba lub bułkę, kolejno dodać trochę pieprzu i soli do smaku.
Krok 3:
Na koniec pokroić plasterek łososia i umieścić na przygotowanych kanapkach.
Krok 4:
Opcjonalnie można posypać sezamem.
Hummus
Krok 1:
Odcedzić ciecierzycę (zalewę pozostawić w innym naczyniu).
Krok 2:
Wsypać do robota kuchennego ciecierzycę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę i wraz z kuminem dodać do gotowej masy.
Krok 3:
Zalewę z ciecierzycy dolewać do masy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać pozostały sok z cytryny i przyprawić solą do smaku.
Krok 4:
Hummus najlepiej smakuje z ulubionymi warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy) pokrojonymi w słupki.
Wołowina BBQ i warzywa stir-fry
Krok 1
Przygotować sos do smażenia: zmieszać olej sezamowy, sos sojowy, brązowy cukier i imbir.
Odstawić na bok.
Krok 2
Pokroić warzywa: zieloną fasolkę na kawałki, paprykę na paski, zieloną cebulę w półpierścienie, a cebulę w plasterki. Pokroić mięso w cienkie plastry w kierunku przeciwnym do włókien.
Krok 3
Rozgrzać olej na patelni lub woku. Dodać warzywa (oprócz szczypioru) i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią. Wyjąć i odłożyć na bok.
Krok 4
Usmażyć paski wołowiny na złoty kolor na dużym ogniu. Dodać z powrotem usmażone warzywa i szczypior. Wlać sos i dokładnie wstrząsnąć. Gotować na małym ogniu przez 2-4 minuty lub do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Podawać z ryżem lub makaronem.
Wegańskie gnocchi z letnimi warzywami
Krok 1
Ugotować gnocchi zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedzić i odłożyć na bok.
Krok 2
Umieścić patelnię na średnim ogniu i podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę i smażyć przez 2 do 3 minut lub do lekkiego zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Krok 3
Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cukinię, czerwoną i żółtą paprykę oraz kukurydzę przez 5-7 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przekroić pomidorki koktajlowe na pół i dodać je na patelnię. Dusić przez dwie do trzech minut lub do momentu, aż pomidory zmiękną.
Krok 4
Wymieszać płatki drożdżowe z wegańską śmietaną, przelać na patelnię. Dusić warzywa z sosem przez 2 – 3 minuty do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 5
Wrzucić ugotowane gnocchi na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
Sałatka z truskawkami, migdałami, szpinakiem baby i kurczakiem
Krok 1
Przy pomocy trzepaczki, przez około 5 minut, mieszać w misce oliwę extra virgin z octem balsamicznym, cukrem, estragonem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2
Umyć piersi z kurczaka, umieścić je w płytkim naczyniu i polewać połową dressingu, a następnie marynować w lodówce przez minimum 1 godzinę. Wyjąć kurczaka minimum 30 minut przed smażeniem, by ogrzał się do temperatury pokojowej.
Krok 3
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Umieścić na gorącej patelni piersi z kurczaka i podsmażyć z obu stron na brązowo. Zmniejszyć ogień i podsmażać kurczaka przez około 15-20 minut, odwracając co 5 minut, aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia i zostawić go na 5 minut, by mięso odpoczęło. Pokroić kurczaka na cienkie kawałki.
Krok 4
Umieścić wszystkie składniki w misce, polać sałatę dressingiem i posypać prażonymi migdałami.
Jajka i pikantny łosoś na chlebie
Krok 1
W małej misce wymieszać ze sobą 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Obtoczyć umytego fileta łososia w tej mieszance przypraw.
Krok 2
Na średnim ogniu na ciężkiej, żeliwnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Umieścić na niej łososia (skórą do góry) i obsmażać z każdej strony przez około 3-4 minuty. Wyłączyć kuchenkę i przykryć na 5 minut.
Krok 3
Podawać na wierzchu stostowanego chleba, z sałatą skropioną oliwą, odrobiną soku cytryny oraz z jajkiem.
Wskazówka
Można wykończyć łososia, polewając go wybranym przez siebie sosem. W przypadku diety keto, należy zamienić chleb na jajka i łososia, by zwiększyć ilość tłuszczów oraz zmniejszyć ilość węglowodanów.
Butter chicken
Krok 1
Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Gdy będzie gorący, podsmażyć czosnek i cebulę, aż uwolni się z nich aromat.
Krok 2
Wmieszać i uprażyć 1 łyżkę przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1 łyżeczkę sproszkowanego chili, 1/4 łyżeczki płatków chili, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżkę mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę tartego imbiru i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Dodać pokrojone w kostkę paprykę oraz marchewkę i podsmażać do zmięknięcia.
Krok 3
Doprawić kawałki kurczaka solą oraz pieprzem i umieścić je na patelni. Dodać po 450 g mleka kokosowego oraz sosu pomidorowego w puszce i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut.
Krok 4
Udekorować świeżą kolendrą i podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Wskazówka
Danie może być również wegańskie. Zamiast kurczaka można wykorzystać soczewicę.
Pieczeń rzymska
Krok 1
4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać.
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia.
Krok 3
Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajko,
musztardę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku ułożyć jajka. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Sałatka tajska z krewetkami
Krok 1
Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Krok 2
Awokado pokroić w plastry.
Krok 3
Wymieszać składniki sosu: sok z połowy limonki, sos słodkie chili i łyżkę oliwy.
Krok 4
Do miski wsypać miks sałat, wyłożyć plastry awokado i krewetki. Polać przygotowanym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Biała kiełbasa z miodem i piwem
Krok 1
Białą kiełbasę naciąć i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, miód i przyprawy. Wlać piwo i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Tacos z indykiem podawane w sałacie
Krok 1
Na nieprzywierającą patelnię wlać oliwę i lekko ją podgrzać. Dodać cebulę i smażyć ją przez 2 minuty.
Krok 2
Na patelnię dołożyć czosnek i mięso, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe, w międzyczasie podrzucając i rozbijając je na części.
Krok 3
Do usmażonego mięsa dodać 1/2 łyżeczki papryki, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, 1/2 łyżeczki papryki i 1 łyżeczkę mielonego kminku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 4
Podawać na liściach sałaty wraz z ulubionymi dodatkami.
Kabanosy w cieście
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 2
Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3
Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krok 4
W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.
Odświeżająca sałatka makaronowa
Krok 1
Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 2
Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
Krok 3
Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.
Krok 4
Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.
Krok 5
Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.
Dorsz zapiekany z cytryną i rozmarynem
Krok 1
Rybę posypać świeżo zmielonym pieprzem z obydwu stron i posolić do smaku. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Cytrynę umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć je na rybie. Całość skropić oliwą i obłożyć obficie gałązkami rozmarynu.
Krok 3
Dorsza wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut bez przykrycia.
Babcina kapusta z grochem
Krok 1
Groch zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień przepłukać go, zalać litrem zimnej wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się rozpadać. Zebrać pianę, która powstanie na początku gotowania.
Krok 2
W międzyczasie posiekać kapustę, przełożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać cukier i wymieszać. Dodać cebulę do garnka z kapustą.
Krok 3
1/2 grochu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać do kapusty. Całość dusić pod lekko uchylonym przykryciem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, podlać wodą, jeśli to konieczne, doprawić i dodać na koniec łyżkę masła do smaku.
Roladki schabowe ze śliwką
Krok 1
Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Krok 2
Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.
Krok 4
Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Klasyczne wolno gotowane Ossobuco z remuladą
Krok 1
Posiekać cebulę, pokroić łodygi selera na małe kawałki, a marchewkę na małe kostki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć warzywa. Następnie dodać oregano, tymianek i liść laurowy.
Krok 2
Doprawić golonki odrobiną soli i pieprzu. Otoczyć je w mące (nadmiar mąki należy strzepać). Smażyć golonki na patelni na gorącej oliwie z oliwek z łyżką masła, aż będą ładnie brązowe.
Krok 3
Dodać przecier pomidorowy do warzyw i smażyć przez chwilę. Następnie dolać do warzyw wino, doprowadzić do wrzenia, a później dodać pomidory z puszki i bulion.
Krok 4
Przełożyć golonki cielęce (wraz z sosem ze smażenia) z patelni do smażonych warzyw i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 do 2 godzin. Co jakiś czas sprawdzać, czy wokół golonek jest jeszcze wystarczająco dużo sosu. Około połowa golonek powinna być w sosie. Mięso gotować do miękkości, aż zacznie odchodzić od kości.
Krok 5
Przygotować remuladę – posiekać drobno pietruszkę, około 3 łyżek. Wyszorować cytrynę i zetrzeć skórkę. Drobno posiekać anchois. Obrać czosnek i posiekać go tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać razem składniki i podawać z ossobuco.
*szczególnie pyszne ze spaghetti
*Jeśli chcesz, aby golenie były ładnie ukształtowane po ugotowaniu, zawiąż wokół nich sznurek przed gotowaniem.
Grillowana dorada ze szparagami i pomidorami oraz włoskimi ziołami
Krok 1
Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.
Krok 2
Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.
Krok 3
Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.
*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.
Grillowany stek z polędwicy i włoski gulasz warzywny
Krok 1
Drobno posiekać seler i 2 ząbki czosnku. Pokroić bakłażana, cukinię i paprykę na średniej wielkości kawałki, a cebulę na kliny. Usunąć liście z tymianku, zachowując kilka gałązek do dekoracji i grillowania steku.
Krok 2
Przez kilka minut smażyć delikatnie na oleju seler z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut mieszając.
Krok 3
Dodać ocet winny i puszkę pomidorów. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 30 minut. Dodać następie kapary i oliwki i dusić jeszcze przez chwilę, a na koniec udekorować tymiankiem.
Krok 4
Rozgrzać patelnię grillową. Obrać i posiekać lub zmiażdżyć pozostały czosnek. Posypać steki posiekanym tymiankiem.
Krok 5
Grillować steki z polędwicy z czosnkiem na gorącej patelni grillowej po obu stronach przez kilka minut. W zależności od tego jaki poziom wysmażenia ma mieć mięso:
Rare – 1,5 do 2 min z każdej strony
Medium rare – 2 do 3 min z każdej strony
Medium – 3 do 4 min z każdej strony
Medium well – 5 do 6 min z każdej strony
Well done – 7 do 8 min z każdej strony
Po usmażeniu posypać mięso solą morską (płatkami) i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Cytrynowe marynowane udka z kurczaka z pomidorami, oliwkami i oregano
Krok 1
Marynata: Wyszorować cytrynę, drobno zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok ze skórką z cytryny, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę drobno posiekanego oregano i czosnku i doprawić czarnym pieprzem.
Krok 2
Udka kurczaka (skórą do góry) umieścić w marynacie na ok. 2 godziny i trzymać pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Krok 3
Po 2 godzinach wyjąć udka z lodówki, zetrzeć nadmiar marynaty i smażyć najpierw od strony skóry. Smażyć tak długo, aż będą chrupiące. Następnie umieścić je na tacy do pieczenia i ułożyć wokół nich pomidory pokrojone na ćwiartki i oliwki.
Krok 4
Skropić oliwą z oliwek i posypać oregano, solą i pieprzem. Piec udka w piekarniku przez około 15 do 20 minut, aż zostaną ugotowane, a pomidory będą miękkie. Udekorować świeżym oregano.
*Danie dobrze smakuje z młodymi ziemniakami zapiekanymi w skórce z cytryną, czosnkiem i rozmarynem.
Lasagne
Porcje: 8
Temperatura piekarnika: 200°C
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Krok 2
Makaron lasagne ugotować w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Krok 3
Odcedzić makaron i skropić odrobiną oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejeniu się makaronu.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć mieloną wołowinę, do czasu aż nie będzie już różowa i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie dodać do niej czosnek, oregano i wszystko razem połączyć.
Krok 5
Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Krok 6
150 g parmezanu i pietruszkę wrzucić do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Krok 7
W dużym naczyniu żaroodpornym rozłożyć cienką warstwę sosu mięsnego, dodać pojedynczą warstwę płatów lasagne i pojedynczą warstwę mozzarelli, a następnie powtórzyć nakładanie warstw. Na ostatnią warstwę płatów lasagne dodać pozostały sos mięsny, parmezan i mozzarellę.
Krok 8
Przykryć folią i piec przez 15 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec danie bez przykrycia przez 18 do 20 minut.
Sałatka warstwowa z kurczakiem
Krok 1
Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Pozostawić do wystudzenia.
Krok 2
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle, przyprawiając solą i pieprzem.
Krok 3
Filety z piersi kurczaka doprawić przyprawą do mięsa, jeśli trzeba również solą, i usmażyć na patelni grillowej. Po ostudzeniu pokroić w kostkę.
Krok 4
Ogórki także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchew przecisnąć przez krajalnicę do warzyw.
Krok 5
Kołnierz wysokiej tortownicy wyłożonej papierem ustawić na płaskim talerzu. Układać warstwami: ziemniaki, ogórki, pieczarki, kurczak, marchew. Na koniec wyłożyć warstwę majonezu i posypać serem. Delikatnie ściągnąć tortownicę oraz papier.
Krok 6
Sałatkę udekorować marynowanymi pieczarkami, natką pietruszki i listkami bazylii.
Sałatkę można podać w szklanym naczyniu. Będzie się prezentować równie okazale jak na zdjęciu.
Kapusta z grzybami i śliwkami
Krok 1
Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.
Krok 2
Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.
Krok 4
Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.
Krok 5
Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.
Krok 6
Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Lekka carbonara z wędzoną makrelą
Krok 1
Cukinię posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać posiekane mięso z makreli i delikatnie podsmażyć.
Krok 2
Masę wystudzić i dodać do roztrzepanych jajek. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i dodać do masy jajecznej.
Krok 4
Energicznie wymieszać, jajka zetną się pod wpływem temperatury makaronu.
Krok 5
Obficie doprawić świeżym pieprzem.
Ostrygi z tajskim dressingiem
Krok 1
Do rondelka wlać ½ szklanki wody, dodać cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir.
Krok 2
Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodać sok z limonki i sos rybny.
Krok 3
Same ostrygi należy przygotować tuż przed podaniem. Otwarte muszle ukłożyć na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypać odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec skropić ½ łyżki dressingu.
Warto wiedzieć
Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W Europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem.
Zapiekany kalafior z beszamelem
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Krok 2
Obrać kalafiora z liści, umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Krok 3
W tym czasie do rondla wrzucić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę i wymieszać drewnianą szpatułką, aby powstała kleista kula. Następnie ustawić na średni płomień i wlewać stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Można użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu znikną grudki.
Krok 4
Beszamel należy doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąble zdjąć rondel z ognia. Doprawić sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Krok 5
W mikserze zmiksować wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.
Krok 6
Wyjąć kalafiora z piekarnika, posmarować obficie beszamelem i posypać chrupiącą posypką orzechową. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać kalafiora przez 15-20 minut.
Krok 7
Kalafiora można podawać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.
Warto wiedzieć
- Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje duże lepiej.
- Nadmiar beszamelu możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić
- Do przygotowania idealnego beszamelu używaj zimnego mleka prosto z lodówki
Bułeczki z mięsem na parze
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 50°C.
Krok 2
Wymieszać drożdże z cukrem wlać kilka łyżek wody i mieszać, aż się rozpuszczą. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wlewać stopniowo wodę mieszając ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Można dodać odrobinę więcej mąki obsypując nią dłonie. Uformować z ciasta kulę i odstawić do piekarnika na 30 minut.
Krok 3
W tym czasie do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Doprawić sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszać. Na koniec opcjonalnie można dodać posiekane chili. Do farszu wbić jajko i wymieszać.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie i nałożyć porcję farszu, następnie zakleić.
Krok 5
Włożyć bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub położyć na wkładzie do gotowania na parze.
Krok 6
Bułeczki gotować na parze przez 10 minut.
Krok 7
Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Można posypać je sezamem, pozostałą kolendrą i podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Makaron jajeczny z klopsikami
Krok 1
Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzucić na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędzie się z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.
Krok 2
Zagotować wrzątek i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.
Krok 3
Na patelnię przełożyć mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażać przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.
Krok 4
Dodać posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 5
Wlać ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlać śmietanę, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 6
Przełożyć od razu na patelnię ugotowany makaron.
Warto wiedzieć
- Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje.
- Do sosu możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu. To ona naturalnie zagęści Twój sos.
Mousaka
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.
Krok 2
Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.
Krok 3
Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.
Krok 4
Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.
Krok 5
Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 6
Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.
Krok 7
Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 8
Gotowym beszamelem polać zapiekankę.
Krok 9
Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.
Maślankowe naleśniki z syropem klonowym
Krok 1
Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.
Krok 2
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
Krok 3
Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.
Krok 4
Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.
Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem
Krok 1
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.
Krok 2
Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.
Krok 4
Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.
Krok 5
Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.
Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Krok 1
Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.
Krok 3
Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.
Krok 4
Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.
Frytki jaglane
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.
Krok 2
Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Całość przełożyć do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć masę do dna. Całość pozostawić na 1-2 h.
Krok 4
Za pomocą papieru do pieczenia przełożyć stężałą masę na deskę do krojenia. Kroić na niewielkie kawałki wielkości frytek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 15 min.
Placki cukiniowo-marchwiowe
Krok 1
Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 2
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
Krok 3
Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.