Bułeczki z mięsem na parze

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 50°C.

Krok 2

Wymieszać drożdże z cukrem wlać kilka łyżek wody i mieszać, aż się rozpuszczą. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wlewać stopniowo wodę mieszając ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Można dodać odrobinę więcej mąki obsypując nią dłonie. Uformować z ciasta kulę i odstawić do piekarnika na 30 minut.

Krok 3

W tym czasie do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Doprawić sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszać.  Na koniec opcjonalnie można dodać posiekane chili. Do farszu wbić jajko i wymieszać.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie i nałożyć porcję farszu, następnie zakleić.

Krok 5

Włożyć bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub położyć na wkładzie do gotowania na parze.

Krok 6

Bułeczki gotować na parze przez 10 minut.

Krok 7

Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Można posypać je sezamem, pozostałą kolendrą i podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Krok 1

Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.

Krok 2

Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.

Krok 3

Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.

Krok 4

Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.

Krok 5

W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.

Krok 6

Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.