Bułeczki z wieprzowiną na parze

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 50°C.
  2. Wymieszaj drożdże z cukrem wlej kilka łyżek wody i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlewaj stopniowo wodę mieszając ciasto. Zacznij wyrabiać, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Możesz dodać odrobinę więcej mąki obsypując ją dłonie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do piekarnika na 30 minut.
  3. W tym czasie do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Dopraw sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszaj. Dzięki temu nie musisz dodawać już soli. Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekane chili. Jeśli nie lubisz bardzo ostrych potraw to usuń pestki. Do farszu wbij jajko i wymieszaj.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 bułeczki, w każdej zrób zagłębienie i nałóż porcję farszu i następnie zaklej. Włóż bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub połóż na wkładzie do gotowania na parze. Bułeczki gotuj na parze przez 10 minut.
  5. Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Posyp je sezamem, pozostała kolendrą i podawaj z sosem słodko kwaśnym.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Odsącz masę przez sito.
  2. Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków.
  3. Do przygotowanej masy dodaj jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.
  5. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj posiekane pieczarki. Smaż na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlej śmietankę i poczekaj aż zrobi się gęsty sos. Dodaj pieprz i sól do smaku.
  6. Rozgrzej na patelni olej, nakładaj masę łyżką i smaż placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawaj gorące polane sosem pieczarkowym.