Puszyste placuszki z malinami

W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy maślankę i olej. Mieszamy zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Na suchą patelnię nakładamy po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki. Smażymy je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Gorące placki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzach. Placki dekorujemy umytymi malinami i cukrem pudrem. Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Rozgrzewający krem z dyni

  1. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmaż razem.
  2. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
  3. Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotuj.
  4. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.

 

Wskazówka

Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.

Makaron z indykiem i sosem ziołowym

  1. Ugotuj i ostudź brokuła, a następnie podziel go na małe różyczki.
  2. Cebule pokrój w kostkę i przysmaż na patelni na margarynie do smażenia.
  3. Mięso umyj, osusz i pokrój w paski, a następnie smaż razem z cebulą na rumiany kolor.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
  5. W garnuszku na małym ogniu rozpuść serek i połącz go z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i poczekaj aż się zagotuje. Do przygotowanego sosu dodaj usmażone mięso, brokuły i równomiernie połącz wszystkie składniki.
  6. Ugotowany makaron wyłóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie można go posypać startym parmezanem.

Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą.
  2. 20 dag żółtego sera kroimy w podłużne paski i układamy na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką wzdłuż.
  3. W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na roladki wsypujemy pokrojone pomidory, posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a na wierzch sypiemy drobno starty żółty ser. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekamy ok. 30 minut.

Power kokosanki

1. Kaszę jaglaną gotujemy w 400 mln mleka na bardzo wolnym ogniu, dodajemy laskę wanilii. Zostawiamy do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.

2. Na patelni prażymy 100g wiórków kokosowych i dodajemy do przestygniętej kaszy razem z miodem.

3. Na talerz wysypujemy resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach.