Puszyste placuszki z malinami
W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy maślankę i olej. Mieszamy zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Na suchą patelnię nakładamy po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki. Smażymy je około 3 minut z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Gorące placki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzach. Placki dekorujemy umytymi malinami i cukrem pudrem. Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.
Rozgrzewający krem z dyni
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmaż razem.
- Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
- Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotuj.
- Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.
Wskazówka
Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.
Power kokosanki
1. Kaszę jaglaną gotujemy w 400 mln mleka na bardzo wolnym ogniu, dodajemy laskę wanilii. Zostawiamy do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.
2. Na patelni prażymy 100g wiórków kokosowych i dodajemy do przestygniętej kaszy razem z miodem.
3. Na talerz wysypujemy resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach.