Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą.
  2. 20 dag żółtego sera kroimy w podłużne paski i układamy na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką wzdłuż.
  3. W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na roladki wsypujemy pokrojone pomidory, posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a na wierzch sypiemy drobno starty żółty ser. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekamy ok. 30 minut.

Power kokosanki

1. Kaszę jaglaną gotujemy w 400 mln mleka na bardzo wolnym ogniu, dodajemy laskę wanilii. Zostawiamy do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.

2. Na patelni prażymy 100g wiórków kokosowych i dodajemy do przestygniętej kaszy razem z miodem.

3. Na talerz wysypujemy resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach.