Puszyste placuszki z malinami
Krok 1
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.
Krok 2
W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.
Krok 3
Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.
Krok 4
Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.
Krok 5
Smażyć je około 3 minut z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.
Krok 6
Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.
Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.
Rozgrzewający krem z dyni
Krok 1
Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.
Krok 2
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.
Krok 3
Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.
Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.
Wskazówka
Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.
Makaron z indykiem i sosem ziołowym
Krok 1
Ugotować i ostudzić brokuł, a następnie podzielić go na małe różyczki.
Krok 2
Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na margarynie do smażenia.
Krok 3
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, a następnie smażyć razem z cebulą na rumiany kolor.
Krok 4
W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie.
Krok 5
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić serek i połączyć go z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i poczekać aż się zagotuje. Do przygotowanego sosu dodać usmażone mięso, brokuły i równomiernie połączyć wszystkie składniki.
Krok 6
Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Opcjonalnie można go posypać startym parmezanem.
Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą.
Krok 2
20 dag żółtego sera pokroić w podłużne paski i ułożyć na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką wzdłuż.
Krok 3
W międzyczasie pokroić pomidory w drobną kostkę.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Na roladki wysypać pokrojone pomidory, posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a wierzch poprószyć drobno startym żółty serem. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekać ok. 30 minut.
Power kokosanki
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować w 400 ml mleka na bardzo wolnym ogniu, dodać laskę wanilii. Zostawić do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.
Krok 2
Na patelni uprażyć 100g wiórków kokosowych i dodać do przestygniętej kaszy razem z miodem.
Krok 3
Na talerz wysypać resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach.