Puszyste placuszki z malinami

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Krok 2

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.

Krok 3

Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.

Krok 4

Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.

Krok 5

Smażyć je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Krok 6

Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.

Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Rozgrzewający krem z dyni

Krok 1

Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.

Krok 2

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.

Krok 3

Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.

Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.

Wskazówka

Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.

Makaron z indykiem i sosem ziołowym

Krok 1

Ugotować i ostudzić brokuł, a następnie podzielić go na małe różyczki.

Krok 2

Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na margarynie do smażenia.

Krok 3

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, a następnie smażyć razem z cebulą na rumiany kolor.

Krok 4

W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie.

Krok 5

W garnuszku na małym ogniu rozpuścić serek i połączyć go z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i poczekać aż się zagotuje. Do przygotowanego sosu dodać usmażone mięso, brokuły i równomiernie połączyć wszystkie składniki.

Krok 6

Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Opcjonalnie można go posypać startym parmezanem.

Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą.

Krok 2

20 dag żółtego sera pokroić w podłużne paski i ułożyć na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką wzdłuż.

Krok 3

W międzyczasie pokroić pomidory w drobną kostkę.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Na roladki wysypać pokrojone pomidory, posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a wierzch poprószyć drobno startym żółty serem. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekać ok. 30 minut.

Power kokosanki

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować w 400 ml mleka na bardzo wolnym ogniu, dodać laskę wanilii. Zostawić do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.

Krok 2

Na patelni uprażyć 100g wiórków kokosowych i dodać do przestygniętej kaszy razem z miodem.

Krok 3

Na talerz wysypać resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn