Bułeczki z marmoladą

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

2. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, aby uzyskać jednolitą masę. Pamiętaj, aby mleko było w temperaturze pokojowej lub nawet delikatnie podgrzane do ok. 30-40 stopni, co przyspieszy wyrastanie ciasta. Wyrób ciasto, podsypuj mąką, aby przestało sie kleić do dłoni, przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 minut.

3. Następnie podziel ciasto na 12 mniejszych lub 6 większych bułeczek, przełóż do formy wyłożonej pergaminem lub natartej olejem. Brytfankę zawiń folią i odstaw na kolejne 15 minut. Odkryj folię, posmaruj rozbełtanym, wymieszanym z jajkiem. Piecz przez 15-20 minut.

4. Bułeczki najlepiej podawać jeszcze ciepłe, posmarować masłem i ulubioną konfiturą lub dżemem. Są idealne na leniwe, weekendowe śniadanie lub kolację. Upieczone bułeczki możesz zamrozić i odgrzać w piekarniku lub tosterze.