Smażone piersi kaczki z pikantnym śliwkowym sosem i carpaccio z pieczonego buraka

Zaczynamy od umieszczenia umytych dokładnie buraków w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza – pieczemy je do miękkości około 50 minut.Każdą pierś nacinamy od strony skóry w kratkę uważając by nie naciąć mięsa. Nacieramy każdą pierś solą oraz pieprzem- odstawiamy na około 45 minut do lodówki. Śliwki zalewamy bardzo gorącą wodą. W rondelku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek z dodatkiem cynamonu, startego imbiru oraz posiekaną papryczką chili. Po chwili dodajemy śliwki wraz z wodą w której się moczyły – dusimy zawartość rondelka na wolnym ogniu aż śliwki zaczną się lekko rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przy pomocy blendera miksujemy sos by miał jednolit ą konsystencję.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Parmezan przy pomocy obieraka do warzyw kroimy na cieniutkie listki.

Piersi smażymy na suchej rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zaczynamy od strony skóry- tak by dokładnie wytopił się z niej tłuszcz i była złocista i chrupiąca – w zależności od wielkości piersi około 5 minut. Następnie smażymy kolejne kilka minut z drugiej strony. Usmażoną kaczkę zdejmujemy z pateni i odkładamy na chwilę by odpoczęła. Upieczone i lekko ostudzone buraki kroimy na bardzo cieniutkie plasterki i układamy na talerzach. Buraki posypujemy parmezanem, listkami tymianku oraz solą, pieprzem i polewamy oliwą. Kaczkę przed podaniem kroimy w plastry, podajemy z porcją sosu.