Smażone piersi kaczki z pikantnym śliwkowym sosem i carpaccio z pieczonego buraka
Krok 1
Umieścić umyte dokładnie buraki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza – piec je do miękkości około 50 minut.
Krok 2
Każdą pierś naciąć od strony skóry w kratkę uważając by nie naciąć mięsa. Natrzeć każdą pierś solą oraz pieprzem- odstawić na około 45 minut do lodówki.
Krok 3
Śliwki zalać bardzo gorącą wodą. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek z dodatkiem cynamonu, startego imbiru oraz posiekanej papryczki chili. Po chwili dodać śliwki wraz z wodą w której się moczyły – dusić zawartość rondelka na wolnym ogniu aż śliwki zaczną się lekko rozpadać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przy pomocy blendera zmiksować sos by miał jednolitą konsystencję.
Krok 4
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Parmezan przy pomocy obieraka do warzyw pokroić na cieniutkie listki.
Krok 5
Piersi smażyć na suchej rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zaczynając od strony skóry- tak by dokładnie wytopił się z niej tłuszcz i była złocista i chrupiąca – w zależności od wielkości piersi około 5 minut. Następnie smażyć kolejne kilka minut z drugiej strony. Usmażoną kaczkę zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę by odpoczęła.
Krok 6
Upieczone i lekko ostudzone buraki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzach. Buraki posypać parmezanem, listkami tymianku oraz solą, pieprzem i polać oliwą. Kaczkę przed podaniem pokroić w plastry, podawać z porcją sosu i słonecznikiem.