wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ziemniak
  • 50 ml śmietanki 12%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól,
  • pieprz

Grzanki

  • 2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa

Zupa krem z zielonego groszku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.

Krok 2

W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni  na rumiany kolor.

Krok 3

Do groszku dodać śmietankę.

Krok 4

Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach