- 1 opakowanie mrożonego groszku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- 1 ziemniak
- 50 ml śmietanki 12%
- łyżka oliwy z oliwek
- sól,
- pieprz
Grzanki
- 2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa
Grzanki
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.
Krok 2
W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na rumiany kolor.
Krok 3
Do groszku dodać śmietankę.
Krok 4
Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.