Zupa krem z zielonego groszku

wydrukuj przepis

Lista składników

1 opakowanie mrożonego groszku
2-3 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
1 ziemniak
50 ml śmietanki 12%
łyżka oliwy z oliwek
sól,
pieprz
2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa

Wykonanie

Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotujemy aż ziemniak zmięknie. Następnie dodajemy groszek i gotujemy całość do miękkości.

W międzyczasie przygotowujemy grzanki: pieczywo kroimy w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni Celcjusza na rumiany kolor. Dodajemy śmietankę.

Zawartość garnka miksujemy przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z pełnoziarnistymi grzankami.