wydrukuj przepis
Lista składników

słoik suszonych pomidorów w oleju
1 marchewka
por – jasna część
mały kawałek selera
1 korzeń pietruszki
2-3 listki laurowe
łyżka suszonej bazylii
2-3 ząbki czosnku
1 jogurt grecki
garść świeżej bazylii
sól morska
pieprz

Zupa – krem z suszonych pomidorów z bazylią

Wykonanie

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami i przesmażamy przez chwilę warzywa oraz czosnek. Następnie dodajemy listki laurowe oraz suszoną bazylię. Zawartość garnka zalewamy około 1,5l wody. Gotujemy warzywa do miękkości. Pomidory odcedzamy z oleju, dodajemy do garnka. Podgotowujemy przez chwilę. Z garnka wyjmujemy listki laurowe i zawartość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z bardzo drobno posiekaną bazylią. Zupę podajemy z porcją bazyliowego jogurtu.