- 1 kalafior,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Beszamel
- 50 g masła
- ¼ szklanki mąki
- 400 ml mleka 3.2%
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Posypka
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka orzechów nerkowca
Beszamel
Posypka
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Krok 2
Obrać kalafiora z liści, umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Krok 3
W tym czasie do rondla wrzucić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę i wymieszać drewnianą szpatułką, aby powstała kleista kula. Następnie ustawić na średni płomień i wlewać stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Można użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu znikną grudki.
Krok 4
Beszamel należy doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąble zdjąć rondel z ognia. Doprawić sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Krok 5
W mikserze zmiksować wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.
Krok 6
Wyjąć kalafiora z piekarnika, posmarować obficie beszamelem i posypać chrupiącą posypką orzechową. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać kalafiora przez 15-20 minut.
Krok 7
Kalafiora można podawać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.