wydrukuj przepis
Lista składników

50 g masła
¼ szklanki mąki
400 ml mleka 3.2%
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 kalafior,
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 łyżki pestek z dyni
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka migdałów
1 łyżka orzechów nerkowca

Zapiekany kalafior z beszamelem

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
  2. Obierz kalafiora z liści, umyj, osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i włóż do piekarnika na 20 minut.
  3. W tym czasie do rondla wrzuć masło, jak się rozpuści wsyp mąkę i wymieszaj drewnianą szpatułka, aby powstała kleista kula. Następnie ustaw na średni płomień i wlewaj stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Możesz użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu pozbędziesz się szybko grudek.
  4. Beszamel musisz doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Jak pojawią się pierwsze bąble to zdejmij rondel z ognia. Dopraw sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem tak jak lubisz.
  5. W mikserze zmiksuj wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.
  6. Wyjmij kalafiora z piekarnika, posmaruj obficie beszamelem i posyp chrupiącą posypką orzechową. Zwiększ temperaturę do 200°C i zapiekaj kalafiora przez 15-20 minut.
  7. Kalafiora możesz podać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.

Warto wiedzieć

  • Używam zawsze świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka według mnie smakuje duże lepiej i starczy Tobie na dłużej.
  • Nadmiar beszamelu możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić
  • Do przygotowania idealnego beszamelu używaj zimnego mleka prosto z lodówki