Zapiekanka z dorsza z chrupiącą posypką
Wykonanie
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z wierzchu posypać mieloną papryką, oregano i kurkumą, następnie obtoczyć w mące pszennej.
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), a po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.
Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez pół minuty. Włożyć szpinak i mieszając, smażyć przez około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, następnie dorsza delikatnie przemieszanego ze szpinakiem. Całość posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut.