wydrukuj przepis
Lista składników

250 g filetu z dorsza
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
150 g szpinaku
1 łyżka klarowanego masła
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy
4 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 cytryny
sól, pieprz
mąka pszenna

Zapiekanka z dorsza z chrupiącą posypką

Wykonanie

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z wierzchu posypać mieloną papryką, oregano i kurkumą, następnie obtoczyć w mące pszennej.

Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), a po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.

Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez pół minuty. Włożyć szpinak i mieszając, smażyć przez około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, następnie dorsza delikatnie przemieszanego ze szpinakiem. Całość posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut.