wydrukuj przepis
Lista składników
  • 250 g filetu z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna

Dodatkowo

  • 2 łyżki oliwy (do wysmarowania naczynia)

Zapiekanka z dorsza z chrupiącą posypką

Krok 1

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z wierzchu posypać mieloną papryką, oregano i kurkumą, następnie obtoczyć w mące pszennej.

Krok 2

Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), a po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.

Krok 3

Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez pół minuty. Włożyć szpinak i mieszając, smażyć przez około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, następnie dorsza delikatnie przemieszanego ze szpinakiem. Całość posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn