wydrukuj przepis
Lista składników

Beza

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki zimnej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja

  • truskawki
  • listki mięty

Wiosenna beza

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Krok 2

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej dokładnie ubijając, dodawać po 1 łyżce drobnego cukru. W efekcie piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.

Krok 4

Masę wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformować w kształt koła o średnicy ok. 26 cm z pionowymi bokami.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku, aż całkowicie ostygnie.

Krok 6

Składniki na krem przełożyć do jednego naczynia i ubijać do czasu, aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna (około 1 minuty).

Krok 7

Krem wyłożyć tuż przed podaniem na bezę (w zagłębienie powstałe podczas studzenia). Udekorować truskawkami oraz listkami mięty.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn