wydrukuj przepis
Lista składników

Beza
• 6 białek
• 300 g drobnego cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka soku z cytryny
• szczypta soli
Krem
• 250 g sera mascarpone
• 1/2 szklanki zimnej śmietany 30%
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji
• truskawki
• listki mięty

Wiosenna beza

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej dokładnie ubijając, dodawać po 1 łyżce drobnego cukru. W efekcie piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.

Masę wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformować w kształt koła o średnicy ok. 26 cm z pionowymi bokami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku, aż całkowicie ostygnie.

Składniki na krem przełożyć do jednego naczynia i ubijać do czasu, aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna (około 1 minuty).

Krem wyłożyć tuż przed podaniem na bezę (w zagłębienie powstałe podczas studzenia). Udekorować truskawkami oraz listkami mięty.