- 60 suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 cebula
- 1 pietruszka
- gruby plaster selera
- 2 łyżki oliwy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- śmietana
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Krok 1
Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc.
Krok 2
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez 30 minut.
Krok 3
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej pokrojone w kostkę grzyby i dusić kilka minut, podlewając lekko wodą pozostałą z namaczania. Dodać do garnka z warzywami i gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 5
Zupę zagęścić mąką ze śmietaną. Można podawać z makaronem.