facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 60 suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 cebula
  • 1 pietruszka
  • gruby plaster selera
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • śmietana
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wigilijna zupa grzybowa

Krok 1

Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc.

Krok 2

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez 30 minut.

Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej pokrojone w kostkę grzyby i dusić kilka minut, podlewając lekko wodą pozostałą z namaczania. Dodać do garnka z warzywami i gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 5

Zupę zagęścić mąką ze śmietaną. Można podawać z makaronem.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube