wydrukuj przepis
Lista składników

200 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
150 g kaszy jaglanej
100 g daktyli
garść orzechów laskowych
garść migdałów
8 suszonych moreli
4 suszone figi
50 g gorzkiej czekolady, bez dodatku cukru
skórka otarta z 1-2 pomarańczy
skórka otarta z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
1 łyżka ekstraktu waniliowego
kilka kropli ekstraktu migdałowego
100 g ksylitolu
200 ml mleka roślinnego np. ryżowego

Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą

Wykonanie

1. Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukujemy wrzątkiem. Wodę odlewamy. Kaszę jaglaną gotujemy na miękko w 300 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem (ok. 20-30 min). W czasie gotowania na górę kaszy dodajemy daktyle, aby zmiękły.

2. Wszystkie składniki oprócz bakalii i czekolady przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Całość próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny czy ksylitolu.

3. Na końcu dodajemy posiekane niezbyt drobno bakalie i czekoladę. Całość delikatnie mieszamy.

4. Sitko wkładamy do miseczki. Na jego dnie układamy czystą gazę lub ściereczkę. Masę wlewamy i wyrównujemy. Przykrywamy ją wystającą częścią gazy i obciążamy (np. na wierzchu płaski talerzyk, a na nim słoiki w wodą – ważne by talerzyk obciążał całą powierzchnię).

5. „Konstrukcję” wkładamy do lodówki na min. 12 h. Gotową paschę wyjmujemy i ozdabiamy czekoladą oraz bakaliami.

 

Dodatkowe informacje

Przepis według Iny z True Taste Hunters.