Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą
Wykonanie
1. Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukujemy wrzątkiem. Wodę odlewamy. Kaszę jaglaną gotujemy na miękko w 300 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem (ok. 20-30 min). W czasie gotowania na górę kaszy dodajemy daktyle, aby zmiękły.
2. Wszystkie składniki oprócz bakalii i czekolady przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Całość próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny czy ksylitolu.
3. Na końcu dodajemy posiekane niezbyt drobno bakalie i czekoladę. Całość delikatnie mieszamy.
4. Sitko wkładamy do miseczki. Na jego dnie układamy czystą gazę lub ściereczkę. Masę wlewamy i wyrównujemy. Przykrywamy ją wystającą częścią gazy i obciążamy (np. na wierzchu płaski talerzyk, a na nim słoiki w wodą – ważne by talerzyk obciążał całą powierzchnię).
5. „Konstrukcję” wkładamy do lodówki na min. 12 h. Gotową paschę wyjmujemy i ozdabiamy czekoladą oraz bakaliami.
Dodatkowe informacje
Przepis według Iny z True Taste Hunters.