facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 180 g białego ryżu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 450 g odsączonej i wypłukanej soczewicy z puszki
  • 1 posiekana cebulka dymka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 posiekany batat
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 posiekanej cukinii
  • Garść świeżej kolendry

Wegańskie curry kokosowe

Krok 1

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 2

Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i podsmażać na niej wszystkie warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać 1 łyżkę żółtej pasty curry, 2 łyżeczki curry w proszku i rozgniecioną trawę cytrynową. Smażyć techniką stir-fry przez kilka minut, a następnie dodać soczewicę, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

Krok 3

Podawać wegańskie curry kokosowe z ryżem. Udekorować świeżą kolendrą.

Wskazówka

Żeby to danie nie było wegańskie, można dodać ugotowanego kurczaka do przepisu lub dowolne inne ugotowane mięso.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube