1/2 szklanki mąki z cieciorki
1/2 szklanki wody
5 suszonych pomidorów z zalewy
pieprz i sól
garść szpinaku
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
odrobina oleju
1/2 szklanki mąki z cieciorki
1/2 szklanki wody
5 suszonych pomidorów z zalewy
pieprz i sól
garść szpinaku
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
odrobina oleju
1. Mąkę rozrabiamy z wodą i odstawiamy na bok.
2. Cebulę kroimy w talarki.
3. Pomidory kroimy na małe kawałki.
4. Wszystko wrzucamy do miski z mąką, doprawiamy i mieszamy.
5. Powstałą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem.
6. Co jakiś czas kontrolujemy proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przekładamy go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.