- 1/2 szklanki mąki z cieciorki
- 1/2 szklanki wody
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- pieprz i sól
- garść szpinaku
- 1 mała cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- odrobina oleju
Krok 1
Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.
Krok 3
Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.
Krok 4
Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.