8 kromek pieczywa tostowego pszennego lub 3 ziarna
2×100 g mozzarella w kuleczkach
kilka listków bazylii
3 jajka z wolnego chowu
1 szklanka mleka
6 łyżek mąki
sól
pieprz
½ szklanki passaty pomidorowej
8 kromek pieczywa tostowego pszennego lub 3 ziarna
2×100 g mozzarella w kuleczkach
kilka listków bazylii
3 jajka z wolnego chowu
1 szklanka mleka
6 łyżek mąki
sól
pieprz
½ szklanki passaty pomidorowej
1. Na jedną kromkę pieczywa tostowego poukładaj kawałki porozrywanej mozzarelli, po 2 liście bazylii, następnie mocno przyciśnij drugą kromką. W ten sposób przygotujesz 4 takie kanapki.
2. Do miseczki wbij jajka, wlej mleko i rozbełtaj. Na talerz wsyp mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Każdą kanapkę zanurz w mleku z każdej strony, lekko przyciśnij, aby nasiąknęła. Następnie obtocz w mącę z obu stron. To samo zrób z pozostałymi trzema kanapkami.
4. Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy extra virgin Piotr i Paweł i smaż po dwie kanapki naraz z każdej strony przez ok. 2 minut, aż będzie z wierzchu złocista i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
5. Chrupiące tosty z ciągnącą się mozzarellą podawaj od razu. Zamiast ketchupu proponuję passatę pomidorową.
Do takich tostów możesz dodać również grillowanego bakłażana lub cukinię oraz pieczonego kurczaka.