Tort marchwiowy
Wykonanie
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – jeśli nie, dopiekamy kolejne 10 minut i sprawdzamy ponownie. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
W czasie, gdy ciasto się piecze prażymy płatki migdałowe. Na suchą patelnię wkładamy płatki migdałowe i delikatnie mieszając prażymy do zezłocenia. Studzimy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół (najlepiej długim nożem z piłką). Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugim blatem. Masło ucieramy z cukrem i serkiem Philadephia na puszystą masę. Gotowym kremem smarujemy równomiernie wierzch i boki tortu, a następnie obsypujemy złotymi płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce.