facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g maku
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 30%

Tort makowy

Krok 1

Białka ubić na puszystą pianę. Pod koniec dosypać po łyżce cukru i miksować aż się rozpuści. Nadal miksując, dodawać po jednym żółtku. Suche składniki (mąka tortowa, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia) przesiać do miski, potem stopniowo dodawać wraz z makiem i mielonymi migdałami do białek, delikatnie mieszając szpatułką.

Krok 2

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do wystudzenia.

Krok 3

Czekoladę rozpuścić w metalowej misce w kąpieli wodnej. Śmietanę ostrożnie ubić na puszysto i dodać do niej rozpuszczoną czekoladę.

Krok 4

Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą z nich można nasączyć mocną herbatą z dodatkiem soku z cytryny i ulubionego alkoholu.

Krok 5

Dolny blat biszkoptu położyć w tortownicy, nałożyć 1/4 kremu i kolejny blat biszkoptu. Czynność powtarzać. Ostatnią częścią kremu posmarować wierzch tortu.

Krok 6

Pozostawić w lodówce na minimum 2 godziny.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube