- 130 g mąki pszennej tortowej
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g maku
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g białej czekolady
- 400 ml śmietanki 30%
Krok 1
Białka ubić na puszystą pianę. Pod koniec dosypać po łyżce cukru i miksować aż się rozpuści. Nadal miksując, dodawać po jednym żółtku. Suche składniki (mąka tortowa, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia) przesiać do miski, potem stopniowo dodawać wraz z makiem i mielonymi migdałami do białek, delikatnie mieszając szpatułką.
Krok 2
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
Krok 3
Czekoladę rozpuścić w metalowej misce w kąpieli wodnej. Śmietanę ostrożnie ubić na puszysto i dodać do niej rozpuszczoną czekoladę.
Krok 4
Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą z nich można nasączyć mocną herbatą z dodatkiem soku z cytryny i ulubionego alkoholu.
Krok 5
Dolny blat biszkoptu położyć w tortownicy, nałożyć 1/4 kremu i kolejny blat biszkoptu. Czynność powtarzać. Ostatnią częścią kremu posmarować wierzch tortu.
Krok 6
Pozostawić w lodówce na minimum 2 godziny.