wydrukuj przepis
Lista składników

1 gotowe ciasto kruche / francuskie
4 jajka z wolnego chowu
2x tuńczyk w puszce
2 cebule
8 pomidorów suszonych
2x mozzarella
tymianek

Tarta z tuńczykiem i pomidorami

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnika do temp. 180°C.
  2. Wyłóż ciasto kruche/francuskie w formie żaroodpornej o średnicy ok. 25cm, wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  3. Do miski dodaj posiekaną cebulę, odcedzonego tuńczyka, kawałki mozzarelli, pokrojone pomidory suszone, wbij jajka, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dopraw gałązkami tymianku.
  4. Przełóż farsz do wypieczonego ciasto, na górze ułóż plastry pokrojonego pomidora, przełóż od piekarnika i piecz przez 25 minut.
  5. Tartę podawaj na ciepło jak i na zimno. Idealna jest do tego mieszanka sałat z dressingiem na bazie oliwy, musztardy, miodu.