wydrukuj przepis
Lista składników

200 g schabu wieprzowego
papryka słodka
papryka wędzona
kmin rzymski
tortilla
2 jabłka
1 limonka
dojrzałe awokado
czerwona cebula
czerwony ocet winny
łyżeczka cukru

Tacos z wieprzowiną i salsą jabłkową

Wykonanie

  1. Cebulę posiekać w piórka, zalać 4 łyżkami octu, posypać łyżeczką cukru i szczyptą soli. Odstawić na około 30 minut. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
  2. Schab pokroić w bardzo cienkie plasterki, doprawić papryką, kminem i solą. Usmażyć na silnie rozgrzanej patelni.
  3. Po usmażeniu pokroić w podłużne paski.
  4. Jabłka obrać , pokroić w słupki i polać sokiem z limonki. Dodać drobno posiekaną kolendrę i szczyptę soli.
  5. Z tortilli powycinać małe krążki, podgrzać na średnio rozgrzanej patelni. (skrawki tortilli można skropić oliwą i upiec w piecu, powstaną domowe czipsy).
  6. Małe placuszki ułożyć obok siebie na talerzu i nakładać kolejno: paseczki awokado, pokrojone mięso, salsę jabłkową i marynowana cebulkę.