- 1 cukinia
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- pół zielonej papryki
- 1 cebula
- 1 kostka marynowanego tofu
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1 większa łyżka sosu hoisin,
- sok z ½ cytryny,
- odrobina oleju,
- sól, pieprz
Krok 1
Wymieszać sos sojowy z papryką wędzoną.
Krok 2
Pokroić tofu w kostkę i nasączyć we wcześniej przygotowanej mieszance (sosu sojowego z papryką). Odstawić do połączenia smaków.
Krok 3
Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę, a cebulę w plastry.
Krok 4
Na długie, szaszłykowe wykałaczki nadziewać na przemian warzywa i kostkę tofu, aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Szaszłyki włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut (200 °C), bądź grillować na ruszcie do uzyskania idealnego, złocistego koloru.
Krok 6
Sos hoisin wymieszać z sokiem z cytryny i sporą szczyptą pieprzu. Polać nim dokładnie przygotowane szaszłyki i podawać jeszcze ciepłe.