facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 2 steki z polędwicy wołowej

Marynata ziołowa:

  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oleju

Smażenie:

  • 3 łyżki masła
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku

Stek z polędwicy

Krok 1

W małej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty ziołowej: suszoną bazylię, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek w proszku, oregano i olej​. Umieścić steki z polędwicy w misce i doprawić solą i pieprzem​.

Krok 2

Dodać marynatę do steków i upewnić się, że są równomiernie pokryte.

Krok 3

Rozgrzać patelnię lub patelnię grillową na średnim ogniu, a następnie rozpuścić na niej masło. Gdy masło się roztopi i będzie gorące, położyć steki na patelnię​. Smażyć je przez około 3-4 minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone. Można pozostawić je dłużej jeśli efekt poziom wysmażenia ma być medium.

Krok 4

W czasie smażenia steków, w rondelku roztopić masło i podsmażyć odrobinę czosnku​. Dwie minuty przed końcem smażenia steków – polać je z każdej strony roztopionym masłem czosnkowym – najlepiej, użyć do tego pędzelka tak, aby rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni​.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube