- 2 steki z polędwicy wołowej
Marynata ziołowa:
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki oleju
Smażenie:
- 3 łyżki masła
- 2 rozdrobnione ząbki czosnku
Marynata ziołowa:
Smażenie:
Krok 1
W małej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty ziołowej: suszoną bazylię, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek w proszku, oregano i olej. Umieścić steki z polędwicy w misce i doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Dodać marynatę do steków i upewnić się, że są równomiernie pokryte.
Krok 3
Rozgrzać patelnię lub patelnię grillową na średnim ogniu, a następnie rozpuścić na niej masło. Gdy masło się roztopi i będzie gorące, położyć steki na patelnię. Smażyć je przez około 3-4 minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone. Można pozostawić je dłużej jeśli efekt poziom wysmażenia ma być medium.
Krok 4
W czasie smażenia steków, w rondelku roztopić masło i podsmażyć odrobinę czosnku. Dwie minuty przed końcem smażenia steków – polać je z każdej strony roztopionym masłem czosnkowym – najlepiej, użyć do tego pędzelka tak, aby rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni.