wydrukuj przepis
Lista składników
  • 4 piersi kaczki
  • 4 spore buraki

Sos

  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Dodatkowo

  • 50 g parmezanu (w kawałku)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki słonecznika

Smażone piersi kaczki z pikantnym śliwkowym sosem i carpaccio z pieczonego buraka

Krok 1

Umieścić umyte dokładnie buraki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza – piec je do miękkości około 50 minut.

Krok 2

Każdą pierś naciąć od strony skóry w kratkę uważając by nie naciąć mięsa. Natrzeć każdą pierś solą oraz pieprzem- odstawić na około 45 minut do lodówki.

Krok 3

Śliwki zalać bardzo gorącą wodą. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek z dodatkiem cynamonu, startego imbiru oraz posiekanej papryczki chili. Po chwili dodać śliwki wraz z wodą w której się moczyły – dusić zawartość rondelka na wolnym ogniu aż śliwki zaczną się lekko rozpadać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przy pomocy blendera zmiksować sos by miał jednolitą konsystencję.

Krok 4

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Parmezan przy pomocy obieraka do warzyw pokroić na cieniutkie listki.

Krok 5

Piersi smażyć na suchej rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zaczynając od strony skóry- tak by dokładnie wytopił się z niej tłuszcz i była złocista i chrupiąca – w zależności od wielkości piersi około 5 minut. Następnie smażyć kolejne kilka minut z drugiej strony. Usmażoną kaczkę zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę by odpoczęła.

Krok 6

Upieczone i lekko ostudzone buraki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzach. Buraki posypać parmezanem, listkami tymianku oraz solą, pieprzem i polać oliwą. Kaczkę przed podaniem pokroić w plastry, podawać z porcją sosu i słonecznikiem.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach