- 25 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 5 dag cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 3 dag drożdży
- 2 żółtka
- puszka masy makowej
Krok 1
Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dosypać pół szklanki mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełożyć go do masy jajecznej. Stopniowo dolewać olej i dokładając resztę mąki lekko miksować.
Krok 3
Zagnieść ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Następnie rozwałkować je na gładki płat. Wyłożyć masę makową i rozprowadzić.
Krok 4
Zwinąć całość w roladę i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piec ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudzić i odłożyć w chłodne miejsce. Można polać je lukrem.