facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • puszka masy makowej

Ślimaczki z makiem

Krok 1

Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dosypać pół szklanki mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełożyć go do masy jajecznej. Stopniowo dolewać olej i dokładając resztę mąki lekko miksować.

Krok 3

Zagnieść ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Następnie rozwałkować je na gładki płat. Wyłożyć masę makową i rozprowadzić.

Krok 4

Zwinąć całość w roladę i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piec ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudzić i odłożyć w chłodne miejsce. Można polać je lukrem.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube