wydrukuj przepis
Lista składników

4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
2 łyżki miodu
kilka kropel oleju sezamowego
1 łyżeczka suszonego chili
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki
8 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki sezamu
1 cebula dymka

Skrzydełka BBQ

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.

Mieszamy sos sojowy z sosem słodko-kwaśnym, miód, olejem sezamowym, chili i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała gęsta, kleista masa.

Skrzydełka lekko nacinamy przy stawach, aby je całkowicie rozprostować na długie patyki.

Skrzydełka nacieramy dokładnie sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ponownie nacieramy, obracamy i pieczemy przez kolejne 10 minut. Na koniec zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 5 minut. Skrzydełka po upieczeniu posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Palce lizać!