Spód
- 225 g herbatników
- 120 g masła
Masa
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 300 g cukru
- 5 jaj
- 700 g twarogu
- 450 g śmietany 30%
- 2 cytryny
- 200 g jogurtu greckiego
Dekoracja
- pianki Marshmallow
- owoce żurawiny
- świeże gałązki rozmarynu
Spód
Masa
Dekoracja
Krok 1
Masło roztopić na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę.
Krok 2
Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Spód piec przez ok. 10 min w temperaturze 170 stopni.
Krok 3
Do miski wlać śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. Składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Krok 4
Cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Z laski wanilii oddzielić ziarenka. Dodać do masy serowej wraz z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Krok 5
Do osobnego naczynia wbić jaja i zmiksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej masy.
Krok 6
Masę twarogową delikatnie połączyć z masą jajeczną i wylać na upieczony spód.
Krok 7
Całość piec przez 3 godz. w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni.
Krok 8
Po wystudzeniu, przed podaniem udekorować piankami, żurawiną i gałązkami rozmarynu.