wydrukuj przepis
Lista składników

Spód

  • 225 g herbatników
  • 120 g masła

Masa

  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 300 g cukru
  • 5 jaj
  • 700 g twarogu
  • 450 g śmietany 30%
  • 2 cytryny
  • 200 g jogurtu greckiego

Dekoracja

  • pianki Marshmallow
  • owoce żurawiny
  • świeże gałązki rozmarynu

Sernik

Krok 1

Masło roztopić na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę.

Krok 2

Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Spód piec przez ok. 10 min w temperaturze 170 stopni.

Krok 3

Do miski wlać śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. Składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Krok 4

Cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Z laski wanilii oddzielić ziarenka. Dodać do masy serowej wraz z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Do osobnego naczynia wbić jaja i zmiksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej masy.

Krok 6

Masę twarogową delikatnie połączyć z masą jajeczną i wylać na upieczony spód.

Krok 7

Całość piec przez 3 godz. w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni.

Krok 8

Po wystudzeniu, przed podaniem udekorować piankami, żurawiną i gałązkami rozmarynu.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn