wydrukuj przepis
Lista składników

• 65 g mąki ziemniaczanej
• 1 laska wanilii
• 300 g cukru
• 5 jaj
• 700 g twarogu
• 450 g śmietany 30%
• 2 cytryny
• 120 g masła
• 200 g jogurtu greckiego
• 225 g herbatników
• do dekoracji: pianki Marshmallow, owoce żurawiny, świeże gałązki rozmarynu

Sernik

Wykonanie

1. Masło roztopić na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę.

2. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Spód piec przez ok. 10 min w temperaturze 170 stopni.

3. Do miski wlać śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. Składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.

4. Cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Z laski wanilii oddzielić ziarenka. Dodać do masy serowej wraz z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

5. Do osobnego naczynia wbić jaja i zmiksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej masy.

6. Masę twarogową delikatnie połączyć z masą jajeczną i wylać na upieczony spód.

7. Całość piec przez 3 godz. w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni.

8. Po wystudzeniu, przed podaniem udekorować piankami, żurawiną i gałązkami rozmarynu.