wydrukuj przepis
Lista składników

200 g mąki
70 g cukru pudru
1 jajko
100 g masła extra
1 łyżka mleka
szczypta soli

Farsz:
1 kg twarogu sernikowego
¾ szklanki cukru pudru
8 jajek z wolnego chowu
laska waniliowa (opcjonalnie)
4 łyżki cukru trzcinowego
200 g mrożonych jagód

Sernik à la crème brûlée

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Jeśli masz czas i ochotę, możesz wcześniej przesiać mąkę, aby nie było grudek. Szczerze mówiąc, zazwyczaj pomijam ten zabieg, podobnie jak obciążanie ciasta kruchego grochem podczas pieczenia. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby przez tę odrobinę lenistwa ciasto nie wyszło.

Dodaj do mąki cukier i małe kawałeczki miękkiego masła. Palcami zacznij rozcierać masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Następnie wbij jajko i wlej mleko, a później zacznij wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Uformuj kulę lub prostokąt, zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 15 min.

Wymieszaj twaróg z cukrem pudrem, jajkami i dodaj nasiona wanilii (opcjonalnie).

Kruche ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów i przełóż do okrągłej formy o średnicy 25 – 30 cm i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Po upieczeniu spodu, gdy ciasto się lekko zarumieni, przelej masę na sernik, obniż temperaturę do 170°C  i piecz przez 1 godzinę.

Upieczony sernik odstaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki na min. 4 godziny.

Przed podaniem posyp sernik cukrem trzcinowym i, za pomocą palnika, zrób chrupiącą skorupkę niczym crème brûlée. Możesz również nagrzać piekarnik do temperatury 230°C i włączyć tryb grill. Zapiekaj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje. Sernik podawaj z jagodami lub innymi owocami.