facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka jasnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka grubo posiekanego estragonu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 piersi z kurczaka bez skóry
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 8 dużych truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • 1/4 czerwonej cebuli posiekanej w piórka
  • 35 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanych, prażonych migdałów

Sałatka z truskawkami, migdałami, szpinakiem baby i kurczakiem

Krok 1

Przy pomocy trzepaczki, przez około 5 minut, mieszać w misce oliwę extra virgin z octem balsamicznym, cukrem, estragonem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 2

Umyć piersi z kurczaka, umieścić je w płytkim naczyniu i polewać połową dressingu, a następnie marynować w lodówce przez minimum 1 godzinę. Wyjąć kurczaka minimum 30 minut przed smażeniem, by ogrzał się do temperatury pokojowej.

Krok 3

Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Umieścić na gorącej patelni piersi z kurczaka i podsmażyć z obu stron na brązowo. Zmniejszyć ogień i podsmażać kurczaka przez około 15-20 minut, odwracając co 5 minut, aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia i zostawić go na 5 minut, by mięso odpoczęło. Pokroić kurczaka na cienkie kawałki.

Krok 4

Umieścić wszystkie składniki w misce, polać sałatę dressingiem i posypać prażonymi migdałami.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube