Sałatka z truskawkami, migdałami, szpinakiem baby i kurczakiem
Krok 1
Przy pomocy trzepaczki, przez około 5 minut, mieszać w misce oliwę extra virgin z octem balsamicznym, cukrem, estragonem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2
Umyć piersi z kurczaka, umieścić je w płytkim naczyniu i polewać połową dressingu, a następnie marynować w lodówce przez minimum 1 godzinę. Wyjąć kurczaka minimum 30 minut przed smażeniem, by ogrzał się do temperatury pokojowej.
Krok 3
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Umieścić na gorącej patelni piersi z kurczaka i podsmażyć z obu stron na brązowo. Zmniejszyć ogień i podsmażać kurczaka przez około 15-20 minut, odwracając co 5 minut, aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia i zostawić go na 5 minut, by mięso odpoczęło. Pokroić kurczaka na cienkie kawałki.
Krok 4
Umieścić wszystkie składniki w misce, polać sałatę dressingiem i posypać prażonymi migdałami.