wydrukuj przepis
Lista składników

2 jajka
1 opakowanie miksu sałat z rukolą
1 awokado
1 pomarańcza
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki migdałów
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Sałatka z pomarańczą i awokado

Wykonanie

Gotujemy jajka na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Każdą połówkę kroimy na 6 plastrów, a następnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę dobrze myjemy. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy 1 łyżeczkę skórki. Owoc następnie obieramy i dzielimy na kawałki. Jeśli chcemy, możemy pozbyć się błonek. Migdały siekamy, wrzucamy na suchą patelnię i mieszając prażymy je przez 2 minuty. Wkładamy do miski. Dodajemy miks sałat z rukolą, posiekaną cebulę, kawałki pomarańczy, kawałki awokado, prażone migdały, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy skórką pomarańczową i mieszamy. Na sałatkę kładziemy jajka. Serwujemy np. z pełnoziarnistymi grzankami.