Sałatka z pesto pistacjowym

wydrukuj przepis

Lista składników

1 duża cukinia
1 kalarepa
1 dojrzałe awokado
1 łodyga selera naciowego
4 garście świeżego szpinaku
garść orzechów nerkowca
2 łyżki oleju lnianego

50 g pistacji (waga bez łupin)
1 ząbek czosnku
duży pęczek bazylii
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz

Wykonanie

1. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw julienne strugamy na cienkie, długie paski przypominające spaghetti.

2. Kalarepę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a potem na mniejsze kawałki.

3. Awokado kroimy w większą kostkę, natomiast seler naciowy w mniejszą.

4. Na talerzach układamy liście świeżego szpinaku, a na nie wykładamy cukinię, kalarepę, awokado i seler naciowy. Całość skrapiamy olejem lnianym i posypujemy orzechami nerkowca.

Sałatkę podaję w towarzystwie pesto pistacjowego.

Pesto

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy kilka łyżek przegotowanej wody.