Sałatka warstwowa z kurczakiem
Krok 1
Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Pozostawić do wystudzenia.
Krok 2
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle, przyprawiając solą i pieprzem.
Krok 3
Filety z piersi kurczaka doprawić przyprawą do mięsa, jeśli trzeba również solą, i usmażyć na patelni grillowej. Po ostudzeniu pokroić w kostkę.
Krok 4
Ogórki także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchew przecisnąć przez krajalnicę do warzyw.
Krok 5
Kołnierz wysokiej tortownicy wyłożonej papierem ustawić na płaskim talerzu. Układać warstwami: ziemniaki, ogórki, pieczarki, kurczak, marchew. Na koniec wyłożyć warstwę majonezu i posypać serem. Delikatnie ściągnąć tortownicę oraz papier.
Krok 6
Sałatkę udekorować marynowanymi pieczarkami, natką pietruszki i listkami bazylii.
Sałatkę można podać w szklanym naczyniu. Będzie się prezentować równie okazale jak na zdjęciu.