wydrukuj przepis
Lista składników

5 ziemniaków
6 średnich ogórków konserwowych
250 g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
400 g filetu piersi z kurczaka
3 marchwie
4 łyżki majonezu
100 g sera cheddar
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Do dekoracji:
marynowane pieczarki
natka pietruszki i listki bazylii

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Wykonanie

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Pozostawić do wystudzenia.

Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle, przyprawiając solą i pieprzem. Filety z piersi kurczaka doprawić przyprawą do mięsa, jeśli trzeba również solą, i usmażyć na patelni grillowej. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Ogórki także pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchew przecisnąć przez krajalnicę do warzyw. Kołnierz wysokiej tortownicy wyłożonej papierem ustawić na płaskim talerzu. Układać warstwami: ziemniaki, ogórki, pieczarki, kurczaka, marchew. Na koniec wyłożyć warstwę majonezu i posypać serem. Delikatnie ściągnąć tortownicę oraz papier. Sałatkę udekorować marynowanymi pieczarkami, natką pietruszki i listkami bazylii.

 

UWAGA!

Sałatkę można podać w szklanym naczyniu. Będzie się prezentować równie okazale jak na zdjęciu.