wydrukuj przepis
Lista składników
  • 5 ziemniaków
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 400 g filetu piersi z kurczaka
  • 3 marchwie
  • 4 łyżki majonezu
  • 100 g sera cheddar
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Dekoracja:

  • marynowane pieczarki
  • natka pietruszki i listki bazylii

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Krok 1

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Pozostawić do wystudzenia.

Krok 2

Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle, przyprawiając solą i pieprzem.

Krok 3

Filety z piersi kurczaka doprawić przyprawą do mięsa, jeśli trzeba również solą, i usmażyć na patelni grillowej. Po ostudzeniu pokroić w kostkę.

Krok 4

Ogórki także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchew przecisnąć przez krajalnicę do warzyw.

Krok 5

Kołnierz wysokiej tortownicy wyłożonej papierem ustawić na płaskim talerzu. Układać warstwami: ziemniaki, ogórki, pieczarki, kurczak, marchew. Na koniec wyłożyć warstwę majonezu i posypać serem. Delikatnie ściągnąć tortownicę oraz papier.

Krok 6

Sałatkę udekorować marynowanymi pieczarkami, natką pietruszki i listkami bazylii.

Sałatkę można podać w szklanym naczyniu. Będzie się prezentować równie okazale jak na zdjęciu.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn