- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie buraki czerwone
- 2 czerwone cebule
- 10 płatów śledziowych
- pęczek koperku
- 6-10 łyżek oliwy z oliwek
- sól i czarny pieprz do smaku
Krok 1
Ziemniaki i buraki umyć i ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Wystudzone obrać ze skórki i pokroić w cienkie półksiężyce.
Krok 2
Cebule pokroić w piórka.
Krok 3
Płaty śledziowe opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
Krok 4
Koperek pokroić, część pozostawić do ozdoby.
Krok 5
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Krok 6
Podawać od razu albo zostawić na 15 min, aby smaki się przegryzły.
Krok 7
Przed podaniem udekorować pozostałym koperkiem.