wydrukuj przepis
Lista składników

• 1 kg ziemniaków
• 2 średnie buraki czerwone
• 2 czerwone cebule
• 10 płatów śledziowych
• pęczek koperku
• 6-10 łyżek oliwy z oliwek
• sól i czarny pieprz do smaku

Sałatka śledziowa

Wykonanie

1. Ziemniaki i buraki umyć i ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Wystudzone obrać ze skórki i pokroić w cienkie półksiężyce.

2. Cebule pokroić w piórka.

3. Płaty śledziowe opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.

4. Koperek pokroić, część pozostawić do ozdoby.

5. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.

6. Podawać od razu albo zostawić na 15 min, aby smaki się przegryzły.

7. Przed podaniem udekorować pozostałym koperkiem