- 0,5 kg dyni
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- imbir
- sól, pieprz
Krok 1
Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.
Krok 2
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.
Krok 3
Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.
Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.
Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.