wydrukuj przepis
Lista składników

0,5 kg dyni
1 cebula
1 szklanka śmietany
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
imbir
sól, pieprz

Rozgrzewający krem z dyni

Wykonanie

  1. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmaż razem.
  2. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
  3. Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotuj.
  4. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.

 

Wskazówka

Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.