wydrukuj przepis
Lista składników
  • duża pierś z indyka
  • sól, pieprz

Nadzienie

  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g sera żółtego

Dodatkowo

  • 80 g cienko pokrojonego boczku
  • 3 łyżki oliwy
  • wykałaczki (do spięcia rolady)

Rolada z indyka z pieczarkami i serem

Krok 1

Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Krok 3

Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku.

Krok 4

Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Krok 5

Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia.

Krok 6

Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn