wydrukuj przepis
Lista składników

duża pierś z indyka
200 g pieczarek
cebula
2 łyżki klarowanego masła
pęczek natki pietruszki
100 g sera żółtego
80 g cienko pokrojonego boczku
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
wykałaczki do spięcia rolady

Rolada z indyka z pieczarkami i serem

Wykonanie

Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia. Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami.