- duża pierś z indyka
- sól, pieprz
Nadzienie
- 200 g pieczarek
- cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- pęczek natki pietruszki
- 100 g sera żółtego
Dodatkowo
- 80 g cienko pokrojonego boczku
- 3 łyżki oliwy
- wykałaczki (do spięcia rolady)
Nadzienie
Dodatkowo
Krok 1
Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 3
Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku.
Krok 4
Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 5
Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia.
Krok 6
Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami.