wydrukuj przepis
Lista składników

2 świeże wypatroszone pstrągi
1 większa cukinia
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3-4 pomidory
garść czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 cytryna
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz

Pstrąg pieczony z warzywami

Wykonanie

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszklą.

Dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażymy na małym ogniu 5 minut.

Dodajemy umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószamy wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażymy 3-4 minuty.

Warzywa przekładamy do większego naczynia żaroodpornego.

Pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a na ich skórze robimy z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.

Ryby skrapiamy połówką cytryny, oprószamy solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.

Pstrągi umieszczamy w warzywach w naczyniu żaroodpornym, posypujemy oliwkami.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy ryby 25 minut (grzanie góra-dół).