Pstrąg pieczony z warzywami
Krok 1
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poczekać aż się zeszklą.
Krok 2
Dodać umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Krok 3
Dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószyć wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażyć 3-4 minuty.
Krok 4
Warzywa przełożyć do większego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a na ich skórze zrobić z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.
Krok 6
Ryby skropić połówką cytryny, oprószyć solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.
Krok 7
Pstrągi umieścić w warzywach w naczyniu żaroodpornym i posypać oliwkami.
Krok 8
Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ryby 25 minut (grzanie góra-dół).