wydrukuj przepis
Lista składników
  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • 1 cytryna

Warstwa warzywna

  • 1 większa cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo

  • garść czarnych oliwek

 

Pstrąg pieczony z warzywami

Krok 1

Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poczekać aż się zeszklą.

Krok 2

Dodać umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut.

Krok 3

Dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószyć wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażyć 3-4 minuty.

Krok 4

Warzywa przełożyć do większego naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a na ich skórze zrobić z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.

Krok 6

Ryby skropić połówką cytryny, oprószyć solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.

Krok 7

Pstrągi umieścić w warzywach w naczyniu żaroodpornym i posypać oliwkami.

Krok 8

Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ryby 25 minut (grzanie góra-dół).

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach