wydrukuj przepis
Lista składników

4 małe pstrągi (wypatroszone)
2-3 szalotki
2 pomarańcze
1 limonka
1 cytryna
natka pietruszki
sól morska
pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek

Pstrąg faszerowany cytrusami

Wykonanie

Ryby myjemy i osuszamy. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Drugą pomarańczę, limonkę oraz cytrynę filetujemy ( obieramy ze skóry nożem i wykrawamy tylko miąższ). Ryby nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Następnie do środka każdej z ryb wkładamy porcję owoców oraz około łyżki posiekanej natki pietruszki. Ryby polewamy sokiem z pomarańczy oraz polewamy oliwą i odkładamy na około godzinę do lodówki. Ryby pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.