facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Włoska przekąska:

  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki drobno startego sera parmigiano
  • 2 czubate łyżki sera stracciatella
  • kilka listków bazylii i płatków czerwonej papryki

Szarlotka z ciasta francuskiego:

  • pół czerwonego jabłka pokrojonego w cienkie plasterki
  • 3 łyżeczki miodu
  • Posypka cynamonowa
  • Cukier puder

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć blachę do pieczenia papierem​.

Krok 2

Pokroić arkusz ciasta francuskiego na 4 równe kwadraty​. Na dwóch rozprowadzić łyżeczkę pesto na środku, pozostawiając wokół nich wolne miejsce. Dodać 2 łyżeczki parmezanu na papier pergaminowy, a następnie ułożyć pomidorki koktajlowe bezpośrednio na serze.​ Umieścić kwadrat ciasta francuskiego na wierzchu składników. Palcami delikatnie docisnąć ciasto wokół nadzienia, aby usunąć z niego powietrze. Za pomocą widelca docisnąć boki ciasta wokół wszystkich krawędzi, aby je zamknąć​.

Krok 3

Dodać łyżeczkę miodu na papier pergaminowy w kształcie prostokąta. Położyć połowę plasterków jabłka bezpośrednio na miodzie, nakładając je na siebie w prostokątnym rzędzie. Posypać je cynamonem i dodatkowo nanieść na nie połowę łyżeczki miodu.​ Przykryć ciastem francuskim (wykorzystać 2 kwadraty, które zostały) i zamknąć je tak jak w przypadku dwóch pierwszych​.

Krok 4

Piec przekąski w piekarniku przez 8-10 minut, aż ciasto francuskie wyrośnie i będzie złociste oraz chrupiące. Następnie za pomocą łopatki odwrócić ciasto francuskie. To z jabłkiem posypać cukrem pudrem, a na te z parmezanem nałożyć straciatellę i ozdobić listkami bazylii oraz płatkami czerwonej papryki​.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube