- 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy
Sos
- 0,5 szklanki wytrawnego, białego wina
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Sos
Krok 1
Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskać dłońmi, nie używać tłuczka do mięsa. Następnie posolić i posypać niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.
Krok 2
Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą. Ułożyć polędwiczki i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień, wlać wino.
Krok 3
Polędwiczki dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas poruszać patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.
Krok 4
Następnie gotowe danie odstawić z ognia, wlać słodką śmietankę, doprawić dużą ilością pieprzu i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki podawać z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.