wydrukuj przepis
Lista składników

0,5 kg polędwiczek wieprzowych
0,5 szklanki wytrawnego, białego wina
2 łyżki oliwy
4 łyżki masła klarowanego
1 szklanka słodkiej śmietanki
Świeżo zmielony, czarny pieprz
Łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki, sól

Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem

Wykonanie

  1. Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Następnie posól i posyp niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane z oliwą. Ułóż polędwiczki i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejsz ogień, wlej wino.
  3. Polędwiczki duś na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas ruszaj patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.
  4. Następnie gotowe danie odstaw z ognia, wlej słodką śmietankę, dopraw dużą ilością pieprzu i wsyp natkę pietruszki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut.
  5. Tak przygotowane polędwiczki podawaj z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.