wydrukuj przepis
Lista składników
  • 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy

Sos

  • 0,5 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskać dłońmi, nie używać tłuczka do mięsa. Następnie posolić i posypać niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.

Krok 2

Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą. Ułożyć polędwiczki i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień, wlać wino.

Krok 3

Polędwiczki dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas poruszać patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.

Krok 4

Następnie gotowe danie odstawić z ognia, wlać słodką śmietankę, doprawić dużą ilością pieprzu i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki podawać z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach