Placki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz
Sos
- 500 g pieczarek
- śmietanka 30%
- czosnek, olej,
- sól, pieprz
Placki
Sos
Krok 1
Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.
Krok 2
Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.
Krok 3
Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.
Krok 4
Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.
Krok 5
W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.
Krok 6
Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.