wydrukuj przepis
Lista składników

Placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz

Sos

  • 500 g pieczarek
  • śmietanka 30%
  • czosnek, olej,
  • sól, pieprz

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Krok 1

Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.

Krok 2

Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.

Krok 3

Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.

Krok 4

Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.

Krok 5

W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.

Krok 6

Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn