wydrukuj przepis
Lista składników

1 kg ziemniaków
1 cebula
500 g pieczarek
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków owsianych
Śmietanka 30%
czosnek, olej,
sól, pieprz

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Wykonanie

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Odsącz masę przez sito.
  2. Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków.
  3. Do przygotowanej masy dodaj jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.
  5. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj posiekane pieczarki. Smaż na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlej śmietankę i poczekaj aż zrobi się gęsty sos. Dodaj pieprz i sól do smaku.
  6. Rozgrzej na patelni olej, nakładaj masę łyżką i smaż placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawaj gorące polane sosem pieczarkowym.