Pieczone jabłka z sosem toffi na bazie cydru

wydrukuj przepis

Lista składników

4 jabłka
500ml cydru
250 ml śmietany 36%
1 laska wanilli
doniczka świeżej mięty
200 g pistacji
400 g cukru
gwiazdka anyżu
kora cynamonu

Wykonanie

  1. Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, aż jabłka się upieką.
  2. Ten krok można wykonać na grillu, zawijając jabłka w folię aluminiową i wstawiając na średnio rozgrzany grill na pół godziny.
  3. Cydr wlać do garnka, dosypać cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cydr się wygotuje i powstanie brązowy karmel.
  4. W tym momencie dodać śmietanę, zdjąć z ognia, dodać nasiona wanilii, anyż i cynamon.
  5. Wystudzić i przelać przez sitko. Upieczone jabłka obficie polać powstałym sosem i posypać obranymi i posiekanymi pistacjami.