- 1 kg mielonego mięsa
- 5 jaj
- 1 cebula
- 7 łyżek bulki tartej
- masło do wysmarowania keksówki
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (jedna do posypania keksówki)
- 1 łyżeczka kminku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz
Krok 1
4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać.
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia.
Krok 3
Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajko,
musztardę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku ułożyć jajka. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.