wydrukuj przepis
Lista składników

opakowanie makaronu penne
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
mała cebula
3 łyżki posiekanej drobno bazylii
2 łyżki posiekanego drobno oregano
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
płaska łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz

Penne z aromatycznym ziołowym sosem

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos: na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i przesmażamy przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodajemy zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie mieszamy. Makaron łączymy z sosem i podajemy posypany parmezanem.